spot_img
21 C
București
marți, august 16, 2022
Acasă#FreeIranNoi proteste în Iran: "Cereţi-vă iertare şi demisionaţi", a titrat un cotidian...

Noi proteste în Iran: „Cereţi-vă iertare şi demisionaţi”, a titrat un cotidian apropiat așa-zișilor moderați de la Teheran

-

Noi proteste au avut loc în întreg Iranul pentru a doua zi consecutivă duminică, sporind presiunea asupra conducerii Republicii Islamice după ce aceasta a recunoscut că armata sa a doborât un avion de pasageri al unei linii aeriene ucrainene, relatează Reuters conform Agerpres.

- Reclama -

„Ne mint că duşmanul nostru este America, dar duşmanul nostru este chiar aici”, scanda un grup de protestatari în faţa universităţii din Teheran, potrivit unei înregistrări video postate pe Twitter.

În alte postări pot fi văzuţi protestatari în faţa unei a doua universităţi şi un grup de demonstranţi care se îndreaptă spre Piaţa Azadi (Libertate), precum şi proteste din alte oraşe.

Unele media de stat au transmis relatări despre protestele de la universităţi, care au urmat după demonstraţiile de sâmbătă declanşate de recunoaşterea de către Iran a faptului că armata sa a doborât din greşeală un avion de pasageri miercuri, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord, într-un moment în care Teheranul se temea de lovituri aeriene americane.

Avionul Ukraine International Airlines a fost doborât la doar câteva minute după ce a decolat de la Teheran, miercuri dimineaţă, cu destinaţia Kiev. Mulţi dintre cei aflaţi la bord erau iranieni cu dublă cetăţenie, iar 57 erau deţinători de paşapoarte canadiene.

Locuitori din capitala Iranului au declarat pentru Reuters că poliţia a ieşit în forţă pe străzi duminică. Unii protestatari din Piaţa Azadi au strigat iniţial la poliţişti să li se alăture, iar apoi şi-au îndreptat furia asupra autorităţilor, scandând „Jos dictatorul”, referire la liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei, potrivit postărilor de pe social media şi relatărilor din media iraniene.

Agenţia semioficială ILNA a relatat că poliţia a intervenit pentru a-i dispersa pe protestatari, despre care susţine că erau în număr de 3.000. În înregistrări video pot fi văzuţi protestatari care fug de poliţie, care a făcut uz de bastoane şi gaze lacrimogene. Reuters menţionează că nu a putut verifica autenticitatea acestor înregistrări.

Furia oamenilor a dat în clocot după mai multe zile de negări ale armatei că ar fi responsabilă pentru prăbuşirea avionului, emise chiar şi după ce Canada şi SUA au anunţat că se pare că apărarea antiaeriană iraniană a doborât avionul de linie, probabil din greşeală.

„Cereţi-vă iertare şi demisionaţi”, a titrat pe prima pagină duminică cotidianul moderat Etemad, afirmând că „poporul cere” ca cei responsabili pentru proasta gestionare a crizei să demisioneze.

Ultimele proteste agravează presiunea tot mai mare asupra autorităţilor iraniene, care se luptă să menţină pe linia de plutire economia grav afectată de sancţiunile americane, comentează Reuters.

Demonstraţiile împotriva creşterii preţului la combustibil s-au transformat în unele politice anul trecut, declanşând cea mai sângeroasă reprimare din istoria de 40 de ani a Republicii Islamice. În jur de 1.500 de persoane au fost ucise în cele două săptămâni de proteste care au început pe 15 noiembrie, au declarat trei oficiali din Ministerul iranian de Interne pentru Reuters, deşi organizaţiile internaţionale estimează că bilanţul victimelor a fost mai mic iar Iran a catalogat informaţia respectivă drept „fake news”.

După ce a declarat că a fost „inspirat” de curajul protestatarilor, preşedintele american Donald Trump a scris duminică pe Twitter: „Le transmit liderilor Iranului – Nu-i omorâţi pe protestatari. Mii au fost deja ucişi sau încarceraţi de voi, iar lumea vă urmăreşte. Şi mai important, SUA vă urmăresc. Daţi din nou drumul la internet şi lăsaţi reporterii să relateze liber!”‘

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...