spot_img
27.6 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăAnalizeNoi procese pierdute de România la CEDO în scandalul pușcăriilor

Noi procese pierdute de România la CEDO în scandalul pușcăriilor

-

Instanţe ale Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) au dat, marţi, câştig de cauză unor deţinuţi români, inclusiv unuia care nu a fost lăsat de autorităţile penitenciare din România să meargă la înmormântarea mamei.

- Reclama -

Florian K., un deţinut în vârstă de 47 de ani, a dat în judecată România la CEDO pentru că, în 2014, autorităţile penitenciare din Oradea nu i-au acordat permisie pentru a asista la înmormântarea mamei sale. Florian K. se află în detenţie după ce a fost condamnat în anul 2011 la 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor.

În primă instanţă, CEDO a stabilit că autorităţile penitenciare au încălcat Articolul 8 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului , referitor la respectarea vieţii private şi de familie a deţinuţilor. Instanţa a stabilit că deţinutul român trebuie să primească daune 15.000 de euro din partea statului român. Decizia poate fi contestată.

Într-un alt caz, Vasilică M., un român în vârstă de 45 de ani care acum este deţinut în Elveţia, a dat în judecată România pentru că, în timp ce era deţinut într-un penitenciar român, a fost filmat în celulă, printr-un sistem video de supraveghere cu circuit închis.

CEDO a stabilit că deţinutului român i-a fost încălcat dreptul la viaţă privată (Articolul 8 al CEDO) şi a fost supus unor tratamente degradante (prin încălcarea Articolului 3). Românul va primi daune materiale de 3.900 de euro.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...