spot_img
8.7 C
București
sâmbătă, aprilie 1, 2023
AcasăAnalizeNoi manifestații masive la Praga împotriva UE și NATO

Noi manifestații masive la Praga împotriva UE și NATO

-

Câteva mii de persoane au participat sâmbătă la o demonstraţie, în Piaţa Wenceslas din Praga, împotriva coaliţiei guvernamentale de centru-dreapta condusă de conservatorul Petr Fiala. Manifestaţia, intitulată „Cehia împotriva sărăciei”, a fost convocată de un partid nou, Pravo Respekt Odbornost (PRO – Dreapta respectă expertiza), condus de Jindrich Rajchl, au transmis Radio Prague International şi AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Potrivit organizatorilor manifestaţiei, sărăcirea ţării se datorează în principal politicii energetice autodistructive a Uniunii Europene, pe care guvernul o susţine fără rezerve. De asemenea, ei doresc ca statul să nu mai furnizeze echipamente militare Ucrainei.

Protestatarii au cerut demisia guvernului premierului Petr Fiala, în timp ce Jindrich Rajchl a declarat că doreşte un guvern care „să se îngrijească în primul rând de interesele cetăţenilor cehi”.

Manifestanţii au criticat, de asemenea, NATO şi au cerut pace imediată în Ucraina, care se luptă de peste un an împotriva invaziei ruseşti.

Presa cehă a relatat că un protestatar cu un megafon a cerut mulţimii să rupă steagul ucrainean atârnat de clădirea Muzeului Naţional, în aceeaşi piaţă. Opozanţii guvernului lui Petr Fiala spun că acestuia îi pasă mai mult de Ucraina decât de propriul popor.

Între timp, opozanţii demonstraţiei s-au adunat în apropierea Muzeului Naţional şi au făcut apel la unitate în Republica Cehă şi la sprijin pentru Ucraina.

Republica Cehă se confruntă de anul trecut cu niveluri record de inflaţie, în principal din cauza creşterii preţurilor la energie cauzate de războiul din Ucraina. În februarie, rata anuală a inflaţiei în această ţară de 10,5 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO, a ajuns la 16,7%, scrie AFP. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img