Noi documente în scandalul listei negre de la Bruxelles

0

Apar noi documente privind lista neagră de la Bruxelles. Mihai Gâdea a prezentat la ”Sinteza Zilei” o scrisoare care precede pe cel prezentat în urmă cu câteva zile.Documentul în cauză conține solicitări exprese privind dosare penale aflate pe rol și era adresat ministrului Justiției de la aceea vreme, Cătălin Predoiu.

 ”Puneți-ne la dispoziție dosarele detaliate pentru fiecare dintre cazurile la care facem referire. Cu privire la fiecare caz, enumerați etapele evoluției la fiecare termen de judecată și motivul pentru fiecare amânare.Puneți-ne la dispoziție o actualizare cu măsurile luate privind regulile procedurale clare privind ridicarea imunității parlamentare.Puneți-ne la dispoziție o listă de cazuri de corupție care să implice persoane care dețin funcții la nivel înalt sau care au deținut în Guvern sau Parlament, primării sau consilii județene. În fiecare caz, prezentat detaliat” se arată, printre altele, în documentul respectiv.”Ei au primit lista între timp și apoi vorbeau despre lista convenită? Cam așa pare” a întrebat Mihai Gâdea.

„Toți miniștrii au primit astfel de scrisori! Ministerul Justiției nu avea nicio atribuție legată de dosare.Acea scrisoare venea la ministerul Justiției pentru că el era cel care centraliza informațiile venite privind MCV. Acesta avea patru capitole, fiecare era corespondentul unei instituții. Ministerul Justiției integra toate informațiile. MCV este de fapt o decizie a Comisie Europene. România când a intrat în UE, mecanismul era acolo. Dânșii solicitau informații publice. Erau publice în sensul că erau informații cunoscute și de părți și de avocați, parțial și de public. Comisia urmărea să vadă dacă aceste dosare trenează și să înțeleagă de ce”, a explicat Cătălin Predoiu la Antena 3.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marţi, înaintarea unei solicitări către Ministerul Justiţiei pentru a comunica cum a răspuns solicitării formulate de Comisia Europeană în 2012, referitoare la o listă cu dosare de corupţie la nivel înalt.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, luni seara, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să îi comunice ”cu celeritate” dacă în perioada 2012-2018 Comisia Europeană a mai transmis documente prin care cereau situaţe şi stabilirea paşilor de urmat în cazuri de presupusă corupţie la nivel înalt. Toader a precizat că va trimite informaţiilor solicitate în cursul zilei de marţi.

Reprezentanţa Comisiei Europene a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, că nu comentează despre documente apărute în presă „din surse neoficiale”, după ce un document din 2012 privind MCV, făcut public duminică, conţinea şi o listă de persoane cu probleme penale.

Este vorba despre un document din 10 octombrie 2012, adresat Guvernului României, care prezintă o listă de 21 de cerinţe ale Comisiei Europene în legătură cu MCV, prezentat de Antena 3.

Unul dintre puncte prevede descrierea situaţei si stabilirea paşilor de urmaţi în cazuri de corupţie cunoscute, fiind date şi nume: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.