Noaptea alegerilor americane la „Pinche Gringo” din Ciudad de Mexico

0
197

Cu fețe triste sau neîncrezătoare, mexicani din Ciudad de Mexico au asistat marți, într-un bar, la victoria în alegerile prezidențiale americane a lui Donald Trump, ale cărui diatribe împotriva imigranților provocaseră furie în întreaga țară, în timp ce moneda mexicană se prăbușea, potrivit AFP.

La „Pinche Gringo” (Nemernicul Gringo) din Ciudad de Mexico, mexicani și cetățeni americani intenționau să celebreze împreună victoria lui Hillary Clinton, dar până la urmă au asistat la marșul triumfal al lui Donald Trump spre Casa Albă.

„Mă simt trist, foarte trist, pare un coșmar”, comenta arhitectul Erick Sauri, 35 de ani, pe al cărui T-shirt scria „Hillary Clinton for president”.

Pe măsură ce se scurgeau orele, clienții acestui bar-restaurant au trecut de la entuziasm la consternare.

„Nu înțeleg cum au votat atât de multe persoane pentru un proiect de ură”, spunea la plecare Monserrat Valencia, în vârstă de 25 de ani, economistă.

„Nu îmi vine să cred (…). Am rude în Statele Unite și el le-a amenințat atât de mult”, declara la rândul său Luara Garcia, comerciantă în vârstă de 46 de ani.

Pesoul mexican, care suferise o depreciere record la sfârșitul lunii septembrie, ajungând la 19,93 peso pentru un dolar, a ajuns la cursul de 20,78 peso pentru un dolar.

Carlos Arturo Fernandez, șofer de 36 de ani, estima totuși la „Pinche Gringo” că s-ar putea ca, până la urmă, lucrurile să nu stea chiar atât de rău cu Trump la Casa Albă. Victoria oricăruia dintre cei doi aduce „și lucruri rele și lucruri bune”, a apreciat tânărul.