Nicușor a închis și WC-urile

0
TO GO WITH AFP STORY-Nicusor Dan, a researcher at the Institute of Mathematics of the Romanian Academy and founder of the "Save Bucharest" NGO, poses in the front of "Hala Matache" (The Matache marketplace) a historical building saved from demolition in Bucharest on August 12, 2011. Dan has taken up the challenge to defend Bucharest's heritage and parks against erratic constructions, large roads crossing historical districts and corruption with some unexpected success. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

După scandalul legat de gunoaiele din Sectorul 1 și deratizarea tardivă făcută de Primăria Capitalei, bucureștenii se confruntă cu altă problemă. Cele mai multe dintre toaletele publice automate din oraș au fost desființate, din lipsa banilor pentru întreținerea lor.

Primăria Capitalei mai are fonduri să plătească doar pentru 18 toalete publice automate, din cele 130 din oraș.

E vorba de toaletele moderne, cu sistem de auto-dezinfectare, amplasate în special în parcuri și în zona centrală a Bucureștiului.

Problema este cu atât mai gravă cu cât începe Campionatul European de fotbal, găzduit și de București, unde sunt așteptați mii de suporteri austrieci, ucraineni și macedoneni.

Directoarea Centrului de Resurse pentru Participare Publică, Oana Preda, spune la RFI ce înseamnă un oraș fără toalete publice civilizate: ”Pot să înțeleg chestiunile birocratice, administrative. Pe de altă parte, mi se pare inacceptabil ca bucureștenii să aibă de suferit. Poate că de la etajul Primăriei pare o chestiune minoră, dar pentru viața de zi cu zi a oamenilor e un lucru foarte neplăcut. Ani la rând, bucureștenii s-au plâns că spațiile dintre blocuri, parcările, gangurile sunt folosite pe post de toalete publice, dar ce să faci, dacă nu există toalete publice? Bucureștiul e o Capitală europeană, vrem turism, lumea trebuie să meargă la toaletă”.