spot_img
16 C
București
miercuri, mai 22, 2024
Acasă#cannes2018Niciun cineast român nu a fost selecţionat la Festivalul de la Cannes

Niciun cineast român nu a fost selecţionat la Festivalul de la Cannes

-

Selecţia filmelor în competiţie anul acesta la cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes a fost anunţată de Pierre Lescure, Preşedintele Festivalului, şi Thierry Frémaux, Delegatul General. Nu lipsesc nici anul acesta de pe listă starurile marelui ecran precum iranianul Asghar Farhadi sau americanul Spike Lee dar şi realizatori mai puţin cunoscuţi. In schimb, niciun cineast român nu a fost selecţionat, transmite RFI.

18 filme în competiţia «mare», cea pentru La Palme d’or, 14 pelicule în principala secţiune paralelă «Un Certain Regard» plus câteva zeci de scurtmetraje în diverse alte secţiuni – aşa se poate rezuma rapid selecţia 2018, realizată «la sânge» printre nu mai puţin de 1906 filme prezentate comitetului de selecţie.

- Advertisement -

Pe lista regizorilor selecţionaţi pentru La Palme d’or figurează francezul Jean-Luc Godard, italianul Matteo Garrone şi americanul Spike Lee. Dealtfel, în total nu mai puţin de 4 francezi concurează pentru marele premiu. Mai figurează pe listă iranianul Jafar Panahi, arestat la domiciliu la Teheran, şi rusul Kirill Serebrennikov, şi el cu domiciliu forţat la Moscova. Pentru ambi regizori, organizatorii de la Cannes promit că vor interveni pe lângă autorităţile respective pentru a obţine venirea lor pe Croazetă. Cinemaul asiatic este reprezentat în forţă anul acesta – regizori chinezi, japonezi şi coreeni vor urca pe covorul roşu. Din Europa de est însă, doar un film polonez va veni, realizat de Pawel Pawlikowski, câştigător al unui Oscar în 2015 pentru pelicula «Ida». Pelicula sa de anul acesta este produsă, parţial, de gigantul internetului Amazon. In fine, în total doar 3 femei sunt în cursă pentru La Palme d’or printre care o libaneză, Nadine Labaki, care-şi va prezenta primul film.

Pelicula de deschidere anul acesta va fi, pe 8 mai, «Everybody Knows», un thriller psihologic al iranianului Asghar Farhadi. Rolurile principale sunt interpretate, în limba spaniolă, de Javier Barden şi Penelope Cruz.

- Advertisement -

Festivalul de film de la Cannes are loc anul acesta între 8 şi 19 mai. Juriul va fi prezidat de actriţa australiană Cate Blanchett. Figură de seamă a luptei contra hărţuirii sexuale, 6 luni după declanşarea scandalului Weinstein, Blanchett este a 12-a femeie care prezidează juriul celui mai prestigios festival de cinema din lume.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img