Liderii populişti din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România, încurajaţi de semnalele administraţiei Trump, înăspresc simultan modul în care tratează organizaţiile neguvernamentale, la un moment dat apărate de Washington, care promovează un Guvern deschis, ajutarea refugiaţilor şi servesc adesea drept mecanism de temperare a Guvernelor autoritare, comentează New York Times conform news.ro.
În România, unde sute de mii de manifestanţi anticorupţie au ieşit pe străzi în ultimele săptămâni, liderul partidului de guvernare l-a acuzat pe Soros că a „finanţat răul” şi a promis că îl va învinge.
În Ungaria, unde mişcarea a atins cel mai mare nivel, susţinătorii premierului Viktor Orban demonizează ONG-urile „finanţate din străinătate” – în special pe cele sprijinite de George Soros, miliardarul liberal american – pe care le acuză că vor să inunde Europa cu refugiaţi musulmani şi că vor să transforme naţiunile „creştine” în bastioane multiculturale ale globalizării de stânga.
De altfel, purtătorul de cuvânt al lui Orban, Zoltan Kovacs, a descris organizaţiile drept „agenţi străini finanţaţi din bani străini”.
„Aceste organizaţii trebuie oprite prin toate mijloacele disponibile”, a declarat Szilard Nemeth, vicepreşedintele partidului Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria. „Cred că trebuie date afară şi cred că acum condiţiile internaţionale sunt potrivite pentru acest lucru, prin alegerea unui nou preşedinte american”, a adăugat el.
Gergely Gulyas, un vicepreşedinte Fidesz, a admis că victoria lui Trump a creat un climat geopolitic mai atractiv pentru actualii lideri unguri, însă a precizat că nu acesta este motivul decisiv pentru acţiunile vizând ONG-urile.
„Cred că am fi făcut acest lucru chiar şi dacă ar fi câştigat Hillary Clinton”, a spus el.
Oficiali de la guvernare de la Budapesta au început să critice ONG-urile finanţate din străinătate în 2013. În anul următor, anchetatori ai statului au vizat organizaţiile care au primit bani prin granturi norvegiene – fonduri folosite de ţara scandinavă pentru a promova egalitatea socială şi economică în foste state comuniste.
Liderul partidului de guvernare din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că organizaţii finanţate de Soros vor „societăţi fără identitate” şi a susţinut eforturi noi pentru a le reglementa.
Eforturi similare au fost lansate sau s-au intensificat şi în Serbia, Slovacia şi Bulgaria după victoria lui Trump.
Născut la Budapesta în 1930, într-o familie de evrei, Soros a supravieţuit ocupaţiei naziste folosind documente de identitate false. El a devenit investitor pe Wall Street şi a câştigat miliarde de dolari prin fondul său, Soros Fund Management. El a deschis Open Society Foundations drept o grupare umbrelă pentru acţiuni filantropice, pentru care a donat peste 12 miliarde de dolari.