spot_img
11.8 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăAnalizeNew York Times: Israelul a încercat in secret să obțină sprijin internațional...

New York Times: Israelul a încercat in secret să obțină sprijin internațional pentru relocarea a sute de mii de palestinieni din Fâșia Gaza în Egipt

-

În ultimele zile, Israelul a încercat în secret să obțină sprijin internațional pentru relocarea a sute de mii de palestinieni din Fâșia Gaza în Egipt în timpul luptelor. Acest lucru a fost raportat de The New York Times, citând șase diplomați străini familiarizați cu propunerile Tel Avivului.

Potrivit ziarului, liderii și diplomații israelieni au propus în mod privat ideea mai multor guverne străine, prezentând-o ca pe o inițiativă umanitară. Autoritățile israeliene au remarcat că reinstalarea palestinienilor în taberele de refugiați din Peninsula Sinai le-ar permite să scape temporar de pericolele din Fâșia Gaza.

- Advertisement -

Cu toate acestea, această propunere a fost respinsă de majoritatea interlocutorilor Israelului, inclusiv de Statele Unite și Marea Britanie, au declarat surse pentru NYT. Țările occidentale se tem că deplasarea în masă ar putea fi „permanentă” și ar putea destabiliza Egiptul, scrie ziarul.
Propunerea israeliană a fost respinsă și de Palestina, care consideră că Tel Aviv ar putea folosi războiul pentru a împinge definitiv cei peste două milioane de palestinieni care trăiesc acolo din Fâșia Gaza.

După cum notează NYT, autoritățile egiptene se tem, de asemenea, de migrația în masă în Peninsula Sinai, deoarece acest lucru ar putea duce la ca mulți dintre palestinieni să se alăture islamiștilor locali și să atace Israelul de pe teritoriul egiptean. Din această cauză, Cairo s-ar putea găsi atras într-un război pe care nu intenționează să-l pornească.

- Advertisement -

Fâșia Gaza este de drept unul dintre cele două teritorii izolate ale statului parțial recunoscut Palestina, dar este de fapt controlată de mișcarea islamistă palestiniană Hamas. Regiunea este situată pe malul Mării Mediterane și are granițe terestre cu Israel și Egipt (din Peninsula Sinai). Suprafața Fâșiei Gaza este de 360 ​​de metri pătrați. km (lungime 40 km, lățime 6–12 km), se crede că găzduiește peste 2 milioane de oameni.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img