„În România crește influența unor mișcări naționalist-religioase, care trimit la fascismul din perioada interbelică” – apreciază Oliver Jens Schmitt în cotidianul elvețian de limbă germană Neue Zürcher Zeitung conform Deutsche Welle.
Ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung scrie luni pe larg, sub semnătura lui Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie est-europeană la Universitatea din Viena, despre modul în care „Biserica și Academia amenință prin idelogia naționalist-ortodoxă legăturile României cu Occidentul”. În România, mișcările naționalist-religioase ar fi dobândit importanță publică în ultimii ani, cu sprijin din partea Rusiei, după ce au funcționat multă vreme în substratul politico-social, avertizează semnatarul analizei din NZZ.
Schmitt amintește de participarea Patriarhului Daniel și a președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la o ceremonie la mănăstirea Putna, unde l-ar fi aplaudat pe liderul studențesc Silvian-Emanuel Man, cunoscut pentru discursurile sale naționaliste și simpatiile legionare. Autorul articolului din NZZ menționează și ambivalența Bisericii Ortodoxe Române în ceea ce privește Mișcarea Legionară (pe care nu ar fi condamnat-o oficial niciodată) și legat de fostul lider al acesteia Corneliu Zelea Codreanu (a cărui venerare ar fi tolerată mai cu seamă în mănăstiri).
Biserica Ortdoxă se bucură de prestigiu în rândul populației și doar puțini intelectuali se încumetă să vorbească despre abuzurile din rândurile clerului și să-i critice pe ierarhi. Biserica este influentă atât din punct de vedere economic, cât și mediatic iar autoritățile politice se străduiesc să le fie pe plac mai marilor bisericești. Ca exemplu, Schmitt amintește că președintele Klaus Iohannis l-a decorat recent pe Patriarhul Daniel cu un înalt ordin al statului român (cea mai înaltă decorație a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan – n.red.).
Acesta mai scrie că președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, ar alimenta de mai mulți ani discursul naționalist și ar căuta apropierea de Biserică. Pop (bănuit că ar fi fost colaborator al Securității, la fel ca Patriarhul Daniel) ar fi sprijinit de mai multă vreme de portalul rusesc de propagandă Sputnik, de care nu s-ar fi distanțat niciodată. Pop ar fi vehiculat de PSD ca posibil candidat al formațiunii la viitoarele alegeri prezidențiale. Criticii mai acuză Academia condusă de Pop de semnale antisemite: în istoria României, semnată de acesta, numărul evreilor uciși în Pogromul de la Iași din 1941 ar fi cu mult mai mic decât în realitate; în plus, Pop s-ar fi distanțat cu mare întârziere de o conferință în onoarea lui Nicolae Paulescu, considerat descoperitorul insulinei și cunoscut și vocal antisemit.
Mai mult, acest curent are acum din nou reprezentare și în Parlamentul României, prin formațiunea AUR, un fel de continuator, în opinia autorului, al ideologiei fostei formațiuni apropiate de serviciile secrete Partidul România Mare, al lui Corneliu Vadim Tudor.