Vineri, 26 iunie, în Palatul Apostolic din Vatican, a fost semnat un ”Acord global între Sfântul Scaun şi statul Palestina”, scrie radiovaticana.va. Documentul urmează Acordului de bază semnat de Sfântul Scaun şi Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) pe 15 februarie 2000 și este rezultatul negocierilor desfășurate în ultimii ani de o comisie bilaterală, scrie orthonews.ro.
Actul oficial a fost semnat, din partea Sfântului Scaun, de mons. Paul Richard Gallagher, secretar pentru Relațiile cu Statele, şi de Riad Al-Malki, ministrul palestinian al Afacerilor Externe.
Documentul îndeamnă și la luarea unor ”decizii curajoase”, propunând soluția configurării și recunoașterii a două state separate, pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian. Peste tot în text este folosită formularea ”statul Palestina”.
Încheierea acordului și formulările au fost criticate dur de Benjamin Netanyahu, premier și ministru de Externe al Israelului, consemnează jpost.com și haaretz.com.
”Acordul Vaticanului cu palestinienii e un pas pripit, care face rău demersurilor de restabilire a păcii”, a spus Netanyahu.
”Gestul face rău eforturilor internaționale de a-i convinge pe palestinieni să revină la negocierile directe cu Israelul. De asemenea, regretăm pozițiile unilaterale din înțelegere, care ignoră drepturile istorice ale evreilor în Pământul lui Israel și la locurile sfinte ale Iudaismului, din Ierusalim. Israelul nu poate accepta afirmațiile unilaterale din document, care nu iau în considerare interesele esențiale ale Israelului și statutul istoric special al populației evreiești din Ierusalim”, a mai spus premierul israelian.
Ministrul adjunct de Externe al Israelului, Tzipi Hotovely, a declarat că ”palestinienii continuă să acționeze unilateral, ceea ce ne îndepărtează de orice încercare de a avea un dialog direct. Regret că Vaticanul a ales să facă un gest care ignoră în mod ostentativ istoria populației evreiești din Israel și Ierusalim. Orice încercare, a palestinienilor sau a oricărui alt actor, de a submina dreptul nostru istoric asupra Ierusalimului și asupra țării noastre va fi întâmpinată de opoziția noastră fermă!”
Acordul este constituit dintr-o Preambul și 32 de articole distribuite în 8 capitole. Acestea acoperă aspecte ale vieții și activității Bisericii în zonă, reafirmând în același timp sprijinul pentru o soluție negociată și pașnică a situației din regiune.