spot_img
22.2 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăAnalizeNepotism în guvernul socialist portughez

Nepotism în guvernul socialist portughez

-

Premierul socialist portughez Antonio Costa s-a văzut nevoit vineri să respingă acuzaţiile de nepotism la adresa guvernului său, în contextul polemicii create în jurul legăturilor de familie dintre membrii cabinetului, relatează AFP.

Portuguese Prime Minister Antonio Costa gestures during a press conference on Novo Banco sale at Sao Bento Palace in Lisbon on March 31, 2017. / AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA (Photo credit should read PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/Getty Images)
- Reclama -

„A face parte din aceeaşi familie nu înseamnă neapărat să ai aceleaşi păreri în toate privinţele”, a asigurat Costa într-un interviu acordat postului de radio TSF şi ziarului Diario de Noticias ce urmează să fie publicat integral sâmbătă.

„Endogamia în cadrul guvernului necesită o dezbatere serioasă”, a titrat vineri cotidianul Publico. „Această endogamie duce la o închidere care dăunează calităţii vieţii publice”, a avertizat într-un editorial directorul cotidianului, Manuel Carvalho.

În februarie, la cea mai recentă remaniere ministerială, Antonio Costa a promovat-o pe secretara de stat adjunctă la cancelaria prim-ministrului, Mariana Vieira da Silva, în postul de ministru pentru Preşedinţia consiliului de miniştri, tatăl acesteia, Jose Antonio Vieira da Silva, fiind ministru al muncii de la formarea guvernului, în noiembrie 2015. Acesta din urmă, economist în vârstă de 65 de ani, este un veteran al politicii portugheze şi a mai fost ministru al muncii şi al economiei în guvernele socialiste precedente conduse de Jose Socrates (2005-2011).

După al doilea val de incendii forestiere din 2017, soldat cu peste 100 de morţi, în fruntea Ministerului de Interne a fost numit Eduardo Cabrita, a cărui soţie, Ana Paula Vitorino, deţinea din 2015 portofoliul afacerilor marine.

Polemica a izbucnit însă doar după ce media locale au dezvăluit, în ultimele zile, şi alte legături de rudenie între membri ai guvernului. Astfel, de exemplu, soţia noului ministru pentru infrastructură şi locuinţe a fost numită şef de cabinet al succesorului acestuia în postul de secretar de stat pentru afaceri parlamentare.

Liderul opoziţiei de centru-dreapta, Rui Rio, a evocat o „avalanşă de cazuri” specifică „lumii a treia”, chemându-i pe alegători să aplice „sancţiuni politice” la alegerile din acest an.

După alegerile europene din mai, portughezii vor fi chemaţi din nou la urne la 6 octombrie pentru a-şi alege parlamentul, iar în fruntea sondajelor se află Partidul Socialist al lui Costa, care însă cel mai probabil nu va fi în măsură să obţină singur o majoritate absolută. În prezent, socialiştii guvernează în cadrul unei alianţe inedite cu stânga radicală.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...