spot_img
9.5 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAnalizeNemții cumpără Grecia bucată cu bucată

Nemții cumpără Grecia bucată cu bucată

-

După ani de întârzieri, privatizările par să avanseze în Grecia îndatorată. În context, investitorilor germani le revine un rol important. La mijlocul lunii aprilie înţelegerea a fost semnată. Împreună cu o companie elenă de dimensiuni reduse, concernul german Fraport a putut să preia cu eforturi considerabile 14 aeroporturi regionale din Grecia. Între acestea se numără aeroporturile din destinaţii de vacanţă cum ar fi Creta, Korfu sau Rhodos, scrie Deutsche Welle.

Înţelegerea era semnată deja din anul 2014, în timpul guvernului conservator condus de Antonis Samaras, dar aplicarea ei a tot fost amânată din motive politice. Încă în declaraţia guvernamentală din 2015, premierul de stânga Alexis Tsipras a vociferat împotriva „vânzării” avuţiei de stat. În insulele Ionice din vestul Greciei, guvernatorul local a organizat chiar şi un referendum împotriva preconizatelor privatizări, al cărui rezultat nu este obligatoriu. 75 la sută din cetăţenii care au participat la plebiscit au votat împotriva contractului de concesiune încheiat cu Fraport.

- Advertisement -

La câteva zile după ce Fraport a preluat aeroporturile, un consorţiu format în jurul Deutsche Invest Equity Partners, cu sediul la München, a primit aprobarea să preia cel de-al doilea port de containere, ca mărime, al ţării, cel de la Salonic. O altă ofertă a fost făcută Germaniei: Statul elen îşi vinde jumătate din acţiunile deţinute la firma de telefonie OTE, iar Deutsche Telekom, care este cel mai mare proprietar de acţiuni, are dreptul să cumpere primul.

Vândută va fi şi firma deficitară elenă ELBO din Salonic, activă în domeniile transporturi şi armament. Preţul de pornire este de 10 milioane de euro. Potrivit presei, interes pare să aibă grupul KraussMaffei din München, care este aparent considerat investitor privilegiat.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img