spot_img
6.7 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăDezvaluiriNelu și lupta de clasă

Nelu și lupta de clasă

-

Se combate pandemia prin „lupta de clasă”? Ministerul Sănătății zice în 2020 că… da! De ce guvernul unui partid, așa-zis liberal, face o diferențiere între angajați și angajatori (persoane fizice) la întâlnirea cu COVID 19? 

Epidemiologia, bat-o vina!

- Advertisement -

Ministerul Sănătății din România permite persoanelor „care intră pe teritoriul României din străinătate”, astfel și cetățenilor străini, să nu stea în carantina/ izolarea la locuință, de 14 zile. 

Persoanele, denumite prin substantivul comun „angajați”sunt fericitele beneficiare ale unei excepții, dintr-o listă mai lungă! Codul Muncii, legiferat ceva mai precis, diferențiază doar salariatul ca fiind „angajat“, astfel cu un adjectiv, existând noțiunea de „salariat angajat“.

- Advertisement -

Articolulul 1´1 (1), litera k) al Ordinului Ministerului Sănătățiinr. 847/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului414/2020, semnat de Ministrul Nelu Tătaru, prevede: „angajați ai operatorilor economici din România, care efectuează lucrări, conform contractelor încheiate, în afara teritoriului României, la întoarcerea în țară, dacă dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul din afara teritoriului național“.

Un cetățean austriac, unic administrator, reprezentant legal al unei societăți comerciale de drept român, cu sediul în București, fapt înregistrat la Registrul Comerțului, purtand personal răspunderea îndeplinirii obligațiilor legale, cum ar fi cele de declarare, semnare și depunere a raportărilor financiare și contabile, obligații afectate de termene de decădere, a dorit să ajungă să semneze bilanțurile la sfârșitul lunii mai 2020, la București. 

Pentru a evita să contribuie personal la congestionarea puntelor de trecere a frontierei de stat a României, străinul s-a adresat Direcției de Sănătate Publică (DSPJ) a județului ARAD solicitând, prin avocat, precizări. Pentru a afla dacă, după încheierea unui relații comeciale cu un contractor austriac, revenit în țară, va fi supus izolării domiciliare?

Străinul spera să aibe șansa ca și un administrator, cu contract societar, să poată profita de avantajul temporal dat categoriei denumite în Ordinul ministerial „angajat“. Evident nemanifestând simptome asociate COVID 19 la intrarea în țară. Avea „persoana” și test un PCR, nu mai vechi de două zile… 

Astfel legea ar fi putut fi interpretată de către juriștii DSPJ-ului, în raza căruia se afla punctul de trecere al frontierei, pe care străinul urma să-l tranziteze cu automobilul, mai favorabil. Micul Dicționar Academic, editat de Institutul de Lingvistică al Academiei Române 2010, permite următoarea explicație despre ce-i un angajat: „(omcare e legat printr-un angajament.

Directorul executiv al DSPJ Arad a răspuns însă prompt și fără de tăgadă: „numai în cazul în care beneficiarul excepției face dovada că este angajat cu contract individual de muncă într-o societate din România și totodată dovada că societatea din România are un contract cu o firmă pentru executarea unei lucrări prin angajatul din România.“ (vezi anexa)

Străinul s-a întrebat spontan dacă o instituție medicală cum pare a fi DSPJ chiar crede că un contract individual de muncă face diferența? 

Străinul a înțeles însă ca PNL-ul, aflat la guvernare la București, e surd ideologic și fără logică medicală, în lupta împotriva COVID 19. 

Pandemia, precum hârtia de turnesol, dezvăluie contradicțiile obiective între epidemiologie și Codul Muncii. Klassenkampf-ul, lupta angajați versus angajatori, are probabil drept unic scop asigurarea sănătății publice. Virusul e pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Lupta grea, dusă cu incultura politică și amatorismul legislativ, ne face să așteptăm cu ardoare revenirea ciumei roșii la putere, pentru ca și de patroni, indiferent de cetățenie, să se sinchisească cineva la București.

Dr. Alex Todericiu, analist politic, domiciliat la Viena

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img