spot_img
24.6 C
București
joi, iulie 7, 2022
Acasă#regelemihaiNecrologul turnătorului Regelui Mihai

Necrologul turnătorului Regelui Mihai

-

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a declarat că moartea Regelui Mihai este o pierdere a unei mari personalităţi care, prin gestul de la 23 august 1944, a făcut un enorm bine pentru viitorul istoriei României, apreciind că, pe viitor, Casa Regală că nu va mai fi decât ”un fel de amintire”.

- Reclama -

Constantin Bălăceanu Stolnici l-a turnat pe Regele Mihai la Securitate.

În 24 aprilie 2007, ziarul „Cotidianul” a dezvăluit faptul că Bălăceanu-Stolnici a fost informator al Securității începând cu anul 1974, având numele de cod „Laurențiu”Acesta a recunoscut că a semnat notele informative cu pseudonimul Laurențiu, ca informator, pe vremea când era șef de secție în cadrul Institutului Ana Aslan (1974-1993). Chiar dacă legătura sa cu Securitatea a fost făcută cunoscută după 1989, dosarele din arhivele CNSAS au scos însă la iveală că delațiunile semnate de academician cu numele de cod „Laurențiu” nu se refereau doar la pacienții săi străini de la Spitalul „Elias”, așa cum a mărturisit, ci și „la Regele Mihai, la legionari, la Ion Rațiu”.

În ediția Cotidianul din data de 28 noiembrie 2007 articolul intitulat „Bălăceanu-Stolnici, complice la asasinatele de la Europa Liberă” prezintă documente (înscrisuri pe care era dactilografiat numele de cod „Laurențiu”), prin care planuri ale casei lui Vlad Georgescu au fost trimise către fosta conducere comunistă.

Potrivit documentelor CNSAS, Constantin Bălăceanu Stolnici a colaborat cu Securitatea în perioada 1965 – 1989, sub numele conspirative ”Laurențiu” și ”Ionescu Paul”. Sub al doilea pseudonim, medicul a ”penetrat” anturajul Regelui, în special prin discuțiile purtate cu Ioan Mocsony-Stârcea, fost Mareșal al Curții Regale, aflat și el în Exil, în Elveția.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...