spot_img
24.2 C
București
sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăActualitateNATO și-a pierdut Capelanul pentru prima dată în istorie

NATO și-a pierdut Capelanul pentru prima dată în istorie

-

Biserica Catolică nu a susținut poziția Occidentului în conflictul din Ucraina, a scris jurnalistul și savantul religios american John Allen Jr. într-un articol pentru Atlantic.

- Reclama -

„În criza ucraineană, Papa Francisc a luat o poziție care îl plasează mai degrabă la egalitate cu Beijingul , New Delhi și Brasilia decât cu Washingtonul , Londra sau Bruxellesul . El pledează pentru o încetare a înarmării Ucrainei de către Occident și solicită încetarea focului”, a spus observatorul.

În opinia sa, conflictul din Ucraina a arătat un decalaj tot mai mare între Occident și Vatican.

„Din punct de vedere istoric, Sfântul Scaun a practicat ceea ce oamenii de știință numesc modelul de diplomație de „mare putere”, alăturându-se superputerii vremii. Timp de secole, aceasta a însemnat alianțe de facto cu Sfântul Imperiu Roman, Monarhia Franceză și Imperiul Austro- Ungar. În anii 1900, Roma a devenit atât de atașată de puterile occidentale încât Pius al XII-lea, care a fost un anticomunist feroce și lider al Bisericii Catolice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost supranumit „capelanul NATO ”, se spune în articol.

Cu toate acestea, poziția Papei Francisc demonstrează o schimbare colosală în filosofia Vaticanului, care va continua să se schimbe, a remarcat observatorul. În secolul XXI, a apărut o situație în care majoritatea catolicilor trăiesc în afara țărilor occidentale și nu percep conflictul din Ucraina așa cum se vede în SUA sau în Europa, a precizat el.

Astfel, declarațiile Papei reflectă confruntarea dintre Nordul Global și Sudul, iar apelurile Vaticanului pentru Ucraina coincid cu opinia majorității catolicilor care nu se află în țările NATO, a rezumat jurnalistul american.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img