spot_img
6.1 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăhighlightNATO a luat la mișto România la summitul de la Varșovia: CULISELE

NATO a luat la mișto România la summitul de la Varșovia: CULISELE

-

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri seară, la Varșovia, că NATO a aprobat o prezență militară multinațională în România sub conducere românească, relatează agențiile internaționale de presă.

Analiza FLUX 24 indică însă un eșec major al României la summitul de la Varșovia.

- Advertisement -

Jens Stoltenberg a anunțat că liderii statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice au aprobat desfășurarea a patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, în cadrul măsurilor de contracarare a amenințării reprezentate de Rusia.

Potrivit agenției spaniole EFE, această prezență va consta în România într-o brigadă alcătuită în principal din efective române și bulgare, nici o altă țară în afară de Polonia neanunțând că ar dori să participe ceea ce reprezintă un semnal foarte negativ.

- Advertisement -

CITIȚI ȘI:Merkel se OPUNE amplasării de noi trupe NATO în România

Surse diplomatice contactate de FLUX 24 au precizat că decizia NATO este una care indică divergențele majore din cadrul NATO și că flancul estic nu mai este o prioritate.

Merkel a învins cu sprijinul Franței, dar și cu binecuvântarea tacită a americanilor, au mai spus sursele citate.

O brigadă româno-bulgară, fie ea și sub așa zisul steag al NATO, este o glumă proastă față de batalioanele trimise în Polonia și țările baltice. E un semnal că nu contăm, au subliniat surse diplomatice pentru FLUX 24.

Iar promisiunea că undeva prin noiembrie vom discuta despre flota din Marea Neagră este o glumă la fel de proastă, bașca că legal e și imposibil de realizat.În noiembrie vor fi alegeri prezidențiale în America, nimeni nu va avea timp și nici chef de o astfel de discuție, au mai precizat analiștii contactați de FLUX 24.

America va trimite trupe suplimentare în România, nu însă NATO. Angela Merkel a învins în discuțiile interne. O brigadă româno bulgară nu înseamnă nimic, este doar o tristă consolare, Iar americanii aici în România au drept tință lumea arabă. pentru asta e baza de la Kogălniceanu, nu pentru o eventuală protecțiea României împotriva Rusiei. Ei sunt foarte pragmatici, își văd interesele strategice și atât, au mai spus analiștii diplomatici pentru FLUX 24.

Este o victorie a lui Merkel susținută de Franța, dar nici americanii nu au insistat, e un semn că la Washington se schimbă prioritățile, vin alegerile prezidențiale, au mai subliniat analiștii diplomatici pentru FLUX 24.

Practic este o diferență semnificativă între decizia NATO pentru Polonia și țările baltice și cea pentru România.

Pana la un batalion, aproape 1.000 de militari americani, impreuna cu tehnica militara blindata si mecanizata, va fi desfasurat la baza de la Mihail Kogalniceanu ca parte din brigada mecanizata pe care SUA o trimite in Europa, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Trupele vor fi detasate pe termen lung, dar vor fi rotite la fiecare noua luni cu celelalte trupe din cadrul brigazii americane. Militarii americani ce vor ajunge in Romania, prin rotatie, sunt parte a acordurilor bilaterale Romania – SUA si nu au legatura cu Brigada decisă de NATO.

În privința flotei din Marea Neagră, președintele Klaus Iohannis a susținut la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic că așteaptă propuneri substanțiale din partea NATO la reuniunea miniștrilor Apărării din octombrie cu privire la consolidarea prezenței în Marea Neagră.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img