spot_img
4.2 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăExterneNaționaliștii nord irlandezi o amenință pe Theresa May: VINEREA MARE

Naționaliștii nord irlandezi o amenință pe Theresa May: VINEREA MARE

-

Gerry Adams, președintele Sinn Fein, a declarat că partidul naționalist nord-irlandez se va opune oricărei înțelegeri cu Londra care periclitează acordul de pace din 1998, cunoscut ca acordul din Vinerea Mare, transmite Reuters.

- Reclama -

Adams a afirmat joi în fața presei, la ieșirea din reședința premierului britanic din Londra, că a avertizat-o explicit pe Theresa May: „I-am spus foarte direct că încalcă acordul”.

După ce nu a reușit să asigure Partidului Conservator majoritatea parlamentară în urma alegerilor de săptămâna trecută, May încearcă să obțină sprijinul Partidului Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord.

DUP, formațiunea nord-irlandezilor (mai ales englezi și de religie protestantă) care doresc ca provincia să rămână parte a Regatului Unit, are în prezent 10 reprezentanți în parlamentul britanic și o poziție politică mai solidă decât înainte de alegeri, arată Reuters.

Sinn Fein reprezintă naționaliștii irlandezi (majoritar catolici) al căror obiectiv final este unirea cu Republica Irlanda. Partidul a declanșat în ianuarie o criză politică în Irlanda de Nord, retrăgându-se din guvernul provincial de uniune națională format împreună cu DUP, conform acordului din 1998.

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, a fixat data de 29 iunie ca limită pentru o înțelegere între forțele politice nord-irlandeze pentru formarea unui nou executiv regional. Dacă nord-irlandezii nu își alcătuiesc propriul guvern, provincia lor va fi administrată direct de la Londra.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img