spot_img
18.2 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăAnalizeNaționalistii bulgari pro ruși au obținut 14,2% clasându-se pe locul 3: "Întreaga...

Naționalistii bulgari pro ruși au obținut 14,2% clasându-se pe locul 3: „Întreaga clasă politică bulgară se află sub controlul ambasadei SUA”

-

Deşi a cincea rundă de alegeri parlamentare anticipate în ultimii doi ani s-a încheiat din nou indecis, cu cele două principale blocuri politice – conservator şi cel liberal – aproape la egalitate, creşterea unui partid naţionalist şi pro-rus ar putea în mod paradoxal să ajute în cele din urmă la ieşirea din criza politică perpetuă prin care trece Bulgaria, scrie luni agenţia EFE conform Agerpres.

- Reclama -

Alianţa formată din partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov şi Uniunea Forţelor Democratice (SCS) s-a impus în alegerile desfăşurate duminică cu 26,6% din voturi, în faţa blocului liberal format din partidele „Continuăm Schimbarea” (PP) şi „Bulgaria Democratică” (DB), condus tot de un fost premier, Kiril Petkov, demis anul trecut prin moţiune de cenzură, bloc ce a obţinut 24,7%.

Imediat în urma acestor două blocuri politice pro-europene, dar aflate într-o profundă rivalitate politică, se situează, contrar tuturor pronosticurilor electorale, partidul naţionalist pro-rus „Renaşterea” (Vazrajdane), care a obţinut 14,2% din voturi.

Liderul acestui partid, Kostadin Kostadinov, a pledat deschis în campania electorală pentru un referendum împotriva aderării Bulgariei la zona euro (prevăzută pentru 2025) şi a exprimat poziţii clare în favoarea Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. Mai mult, el a acuzat întreaga clasă politică bulgară că se află sub controlul „ambasadei SUA”.

Creşterea neaşteptată a partidului „Renaşterea” ar putea motiva alianţele GERB-SDS şi PP-DB să treacă peste divergenţele lor şi să formeze în final o coaliţie de guvernare, mai ales că încă un eşec al alcătuirii unui guvern ar putea conduce la vară la încă o rundă de alegeri anticipate.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img