Năstase îl ironizează pe Iohannis pe scandalul Macron-NATO: Președintele României a avut o reacție ne-echivocă afirmând că declarația președintelui Franței este „puternică”

0
147

Reuniunea NATO de la Londra se desfăsoară intr-un climat tensionat. Declaratia presedintelui Macron, referitoare la faptul că NATO ar fi in „moarte cerebrală”, a generat multe comentarii si chiar nemultumiri. Intre ele, răspunsul ne-diplomatic si dur al presedintelui Erdogan. Iar presedintele României a avut o rectie ne-echivocă, afirmând că declaratia presedintelui Frantei este „puternică”!, a scris fostul premier Adrian Năstase pe blocul său.

POSTAREA LUI ADRIAN NASTASE:

Este evident că interesele economice, de după criza economică, ale marilor puteri europene, interese divergente vizibile in cadrul UE au reverberatii si in cadrul NATO. In plus atitudinile (electorale sau nu) fată de Rusia si fată de China, distorsionează perceptia „pericolului” la nivelul Aliantei. Franta, din acest punct de vedere devine tot mai vocală.

In cadrul intalnirii pe care Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe francez, a avut-o, la Paris, cu reprezentanti diplomatici si jurnalisti francezi – la care am fost invitat sa particip – temele principale de discutie au vizat, asa cum am arătat anterior, numeroasele zone de contestare, in lume, in care oamenii au iesit in strada, disputele politice si economice in legatura cu resursele Africii, Brexit-ul, desigur si nevoia, exprimata de presedintele Macron, de creare a unui nou multilateralism.

PS In fotografia alăturată, impreună cu ministrul afacerilor externe al Frantei, Jean-Yves Le Drian, la reuniunea de la Paris, din 31 octombrie. M-am bucurat să-i pot oferi un exemplar, in franceză, al volumului lui Titulescu despre „Politica externă a României”, publicat de Fundatia Europeană Titulescu.