spot_img
28.1 C
București
luni, august 8, 2022
AcasămediuMuzeul Național al Literaturii ar putea fi mutat printre baruri și cluburi

Muzeul Național al Literaturii ar putea fi mutat printre baruri și cluburi

-

Muzeul Naţional al Literaturii mai are de aşteptat un an până să-şi poată expune din nou colecţiile. Primăria caută un sediu şi este în discuţii pentru cel puţin o clădire din Centrul Vechi al Capitalei. Până când discuţiile se vor încheia, patrimoniul muzeului, estimat la aproape un miliard de euro, stă înghesuit în cutii, în câteva camere din Casa Presei, transmite Digi 24.

- Reclama -

Eugenia Oprescu, şefa secţiei Patrimoniu: Avem, bunăoară, un Molitfetnic, secol XVI. Uitaţi-vă cât de frumos este! Urmează să intre în restaurare. Şi papetat, şi coperţile, care după cum vedeţi sunt din lemn şi îmbrăcate în piele.

400.000 de manuscrise, cărţi şi opere de artă aşteaptă să fie scoase din cutiile în care au fost depozitate în urmă cu un an, atunci când sediul Muzeului Literaturii a fost retrocedat. Acum, Municipalitatea promite un sediu nou, undeva în zona Centrului Istoric al Capitalei, dar ţine secrete negocierile. Susţine că unii potenţiali vânzători au triplat preţul când au aflat că primăria caută un imobil.

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei: Eforturile sunt destul de mari. În orice caz, sper ca la începutul anului viitor să fie gata montaţi cu uşile deschise pentru cei care doresc să vadă Muzeul Literaturii, în sfârşit într-o locaţie care va fi a lui şi peste zeci de ani.

Astfel, printre cluburi de noapte şi terase pentru toate gusturile, s-ar putea strecura şi vizitatorii Muzeului Literaturii.

Trebuie nu numai distracţie, şi puţină cultură, mai e şi Muzeul de Istorie aici.

Peste tot este o grămadă de istorie. Literatura, la urma urmei, nu înseamnă literatură contemporană. E de-a lungul timpului.

Nu văd de ce nu ar putea fi Centrul Vechi şi un loc de distracţie, şi un loc de cultură în acelaşi timp”, spun oamenii.

Clădirea vizată de Primărie este prea mică, susţine însă conducerea muzeului.

Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii: Ca spaţiu strict muzeal pentru expoziţii şi pentru punerea în valoare a patrimoniului, (am avea nevoie – n.r.) sundeva între 1500 şi 2000 de metri pătrați. Clădirea aceea nu avea acest spaţiu.

Tot patromoniul Muzeul Literaturii se află acum în Casa Presei, unde nu poate fi văzut de public.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...