Mungiu Pippidi: Vechea clasa politică se înlocuiește cu titrați ai statului paralel

0
1165

Politologul Alina Mungiu Pippidi analizează cele trei luni de guvernare liberală. Ea arată că ”băieții cu ochi albaștri” au fost impuși în funcțiile cheie, iar acum totul se joacă din interes pur electoral, fără a se ține cont de nicio consecință asupra țării, scrie Replică de Constanța.

Liberalii nu au avut nevoie decât de trei luni ca să ne arate care esența gândirii lor:

1. Vechea clasa politică se înlocuiește, nu ca în anii nouăzeci, cu frumoșii tineri ridicați din organizația de studenți, ci cu titrați ai statului paralel, instalați prin ordin de sus în jos fără alegeri (de exemplu la municipiul București). A doua rezervă de cadre rămîn traseiștii de la Pro-România, ALDE, cine s-a mai găsi, până și figuri de la M10 care au schimbat trei partide într-un an ajunseseră în guvernul Orban. În mod ciudat, liberalii cu ochi albaștri au părinți cu ochi mult mai albaștri ca el, numai Dan Voiculuescu nu și-a trimis progeniturile se populeze PNL-ul brătienilor (tura asta – sub Tăriceanu, eram pe acolo). Niciunul nu vorbește sau scrie bine, ce să mai vorbim despre cum arată, par scăpați din Robocop, dar ne bazăm că și publicul e automatizat și sondajele cumpărate tot de noi, așa că ura și la gară!

2. Legea electorală se face de cine e la putere în propriul său avantaj indiferent că ani de zile am strigat exact contra acestor instrumente folosite acum ca facilitând frauda: liste suplimentare la liber, schimbări cu câteva luni înainte de alegeri, vor prin corespondență, am digitalizat degeaba evidența populației, că nu se ține seama de ea etc. Rezultatul contează!

3. Concursul pe merit există doar în imaginația unor exaltați, pe moment numim pe-ai noștri în toate pozițiile, inspectorate școlare, agenții naționale și ce o mai fi. Nu există nici măcar un grup de lucru care să plănuiască normalitatea, pentru că normalitatea este de fapt PSD=PNL, acesta e statul, plus PMP și ALDE.

4. Legile care cer studii de impact și fundamentări bugetare, dar și Constituția care definește clar ordonanțele de urgență, sunt bune doar să le cităm contra PSD. Ca atare, dăm ordonanțe prin care pierdem bani serioși de la buget, în energie, sănătate, bănci, fără măcar să îi socotim și fără frica DNA. La procuratură se ocupă Cătălin să-i recicleze tot pe ăia care umblau să își dea doctoratul înapoi sau se legitimau cu protocolul cu SRI.