#München/#Munich: 02.30: Poliția germană are informații că un singur atacator ar fi fost implicat în atentatul din Munchen/ Presa germană: 10-15 morți, Poliția germană a ajuns după 20 de minute/ Cei trei atacatori sunt liberi și au carabine/Locul atacului lângă Satul Olimpic unde au fost asasinați sportivii israelieni în 1972/ Presa germană susține că ținta predilectă a atacatorilor ar fi femeile/ Ministrul de interne Thomas de Maiziere, aflat în avion în drum spre SUA, unde urma să-și petreacă vacanța, nu a fost încă informat despre evenimentele din Munchen/ Unul din atacatorii filmat: SUNT GERMAN/ Un atacator s-ar fi sinucis/ Un martor l-a filmat pe unul dintre terorişti la ultimul nivel al parcării mall-ului OEZ din Munchen, în timp ce trăgea/ Martorii susțin că atacatorii NU sunt străini/ Ministrul de externe german: Avem indicii contradictorii/ Martor: Am văzut un singur atacator care a insultat străinii

0
5695

Ziarul Muncher Abendzeitung și televiziunea germană NTV avansează un bilanț de până la 15 morți și respectiv zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la un centru comercial din Munchen, relatează Reuters. Ar fi fost vorba de trei atacatori.

02.30: Poliția germană crede  că un singur atacator ar fi fost implicat în atentatul din Munchen.Este „foarte probabil” că autorul atacului armat de la Munchen a fost singur și că s-a sinucis, a anunțat poliția locală sâmbătă dimineață, potrivit DPA.

O înregistrare video care circulă pe site-uri de socializare îl arată pe unul din autorii atacului strigând: „sunt german” şi proferând ameninţări cu o armă.

01. 50: Un bărbat identificat drept Luan Zequiri a declarat la postul german n-tv că s-a aflat vineri seară în centrul comercial din Munchen în momentul atacului armat și că l-a auzit pe atacator proferând insulte la adresa străinilor, transmite BBC. El a spus că a văzut un singur atacator, care purta bocanci și un rucsac. Potrivit declarațiilor sale, s-a uitat în direcția atacatorului, care a împușcat doi oameni aflați pe scări. Martorul s-a ascuns într-un magazin, iar apoi a fugit afară și a văzut morți și răniți întinși la sol. 

Unul dintre cei trei atacatori ar fi strigat “Sunt german”, iar un altul “Străini nenorociţi”, au povestit martori, care spun că teroriştii nu vorbeau cu accent, relatează La Repubblica şi CNN, în timp ce Focus anunţă că un agresor s-ar fi sinucis şi un altul ar fi fost arestat.

Un martor l-a filmat pe unul dintre terorişti la ultimul nivel al parcării mall-ului OEZ din Munchen, în timp ce trăgea, relatează Daily Mirror. Bărbatul, îmbrăcat în negru, este filmat în timp ce se plimbă la ultimul nivel al parcării, aparent certându-se cu alte persoane. La un moment dat, el strigă “Sunt german” şi trage un foc de armă înspre parter.

00.00: Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat că, deocamdată, motivele atacului armat care a avut loc vineri la Munchen nu sunt clare, transmite Reuters. „Motivele acestui act odios nu sunt încă pe deplin lămurite, avem încă indicii contradictorii”, a spus șeful diplomației germane într-o declarație trimisă presei pe e-mail. 

„Nicio ipoteză nu este exclusă în ceea ce priveşte mobilul atacului care a avut loc în mallul din Munchen”, a declarat, vineri noapte, la Berlin, Peter Altmaier, şeful Cancelariei federale, citat de Reuters.

22:49 Nu există indicii ale unui atac terorist islamist, a declarat vineri un purtător de cuvânt al poliției din Munchen, informează Reuters.

Cartierul unde a avut loc atacul este populat de străini-peste 50 la sută, în zonă existând centre de refugiați. În apropiere se află o uzină BMW, unde muncesc mulți turci și arabi.

Poliția informează că potrivit martorilor ar exista trei atacatori cu carabine.

Poliția a ajuns la fața locului după 20-25 minute, a anunțat jurnalistul Mihai Rusu din Munchen într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Unul dintre autorii atacului comis într-un centru comercial din Munchen s-ar fi sinucis, anunţă surse citate de revista Bild. Conform revistei Bild, individul s-ar fi împuşcat în cap şi a decedat.Poliţia din Munchen a anunţat că „trei atacatori” sunt căutaţi în continuare în urma atentatului, părând să infirme informaţiile de presă privind sinuciderea unuia dintre ei.

22.00:Inca nu s-au golit strazile de oameni, nu au cum.Vineri seara, la sfirsitul unei zile cu soare si caldura, o mare parte a populatiei müncheneze se aduna in gradinile de vara pentru o bere rece, doua, patru, zece. Cei mai multi isi lasa masinile acasa ca sa nu se aseze piliti la volan.Acum nu prea au cum sa dea curs apelului politiei de a se intoarce urgent acasa. Tramvaiele, metroul, autobuzele, taxiurile, trenurile – nimic nu circula. Iar teroristii au intrat in pamint, scrie pe facebook Edelina Stoian, care a lucrat la Munchen la Radio Europa Liberă.

tragaUnul din autorii atacului armat de la Munchen a fugit prin centrul comercial şi a tras în mai multe persoane, după care a fugit către o staţie de metrou, scrie ziarul Bild, citat de Le Figaro.

Potrivit unor martori oculari, pe lângî centrul comercial Olympia, s-ar fi tras focuri de armă pe străzile Hanauer și Ries.

Poliția cere populației să rămână acasă sau să caute adăpost în clădirile din apropiere.

21:49 Surse din guvernul german au declarat vineri că ministrul de interne Thomas de Maiziere, aflat în avion în drum spre SUA, unde urma să-și petreacă vacanța, nu a fost încă informat despre evenimentele din Munchen și nu este clar dacă acesta se va întoarce în Germania, transmite Reuters.

21:23 Căile ferate germane au anunțat evacuarea principalei gări din Munchen.”Circulația trenurilor a fost complet oprită”, a informat Deutsche Bahn. Trenurile din toate direcțiile spre capitala Bavariei au fost oprite înainte de a putea intra în oraș.Operatorul public de transport MVG a anunțat că tot transportul subteran, dar și cel cu tramvaie și autobuze a fost suspendat, la ordinul poliției.

21:14 Poliția din Munchen a anunțat pe contul său de Facebook că martorii oculari au semnalat trei persoane înarmate care ar fi fost implicate în atacul de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic, relatează Reuters.

21:10: Presa germană susține că ținta predilectă a atacatorilor ar fi femeile, transmite B1.

Potrivit unor martori, primele focuri de armă ar fi fost trase într-o farmacie din centrul comercial.

Centrul comercial OEZ, Olympia Einkaufszentrum, se afla in apropierea satului olimpic (unde acum multi ani au fost asasinati sportivii olimpici israelieni), scrie poe facebook Edelina Stoian, fost redactor de știri la redacția Europei Libere din Munchen.

7,w=559,c=0.bildIn aceeasi zona a explodat o bomba in 1984.

mall3Politia spune deocamdata ca nu a fost un singur faptas, ci mai multi. Impuscaturi acum si in buricul urbei, in Stachus, zona din centrul centrului.Soferilor de taxi li s-a cerut sa nu permita nimanui sa urce in taxi (presupun ca pentru a ingreuna fuga faptasilor), mai scrie Stoian.

Potrivit DPA, în centrul orașului Munchen s-a stârnit panică în contextul în care populația s-a adunat în piața Stachus. Potrivit unui reporter al agenției germane de la fața locului, oamenii plâng și țipă. Polițiști puternic înarmați încearcă să mențină ordinea.

Pe de altă parte, Thomas Baumann, un purtător de cuvânt al poliției din Munchen, a spus că poliția nu știe unde sunt atacatorii. „Încercăm să aducem situația sub control. Nu știm unde sunt atacatorii”, a spus el.

Anterior, media germane au vorbit despre mai mulți morți în acest incident armat.

Potrivit DPA, un purtător de cuvânt al poliției a declarat că în incidentul armat s-ar fi înregistrat răniți și „posibil morți”. Conform AFP, care citează o sursă din poliția germană, bilanțul incidentului ar fi de un mort și zece răniți.

Süddeutsche Zeitung (SZ) scrie că mai mulți oameni au fost uciși într-un atac armat și că poliția răspunde printr-o operațiune de amploare.

SZ scrie că este în legătură cu angajați din centrul comercial care sunt nevoiți să se ascundă în propriile magazine. Mai multe persoane au postat pe social media imagini cu elicoptere ale poliției în zonă, relatează thelocal.de.