spot_img
2.9 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăActualitateMRU: Moldova să renunțe la Transnistria

MRU: Moldova să renunțe la Transnistria

-

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu sfătuiește Moldova să sacrifice teritoriul regiunii Transnistria, considerat ”toxic”, de dragul aderării la UE. Afirmația e făcută într-un interviu difuzat azi de Deutsche Welle conform Inpolitics.

În timp ce oficialii români nu mai prididesc să clameze sprijinul necondiționat pentru Ucraina pînă la recuperarea totală a teritoriilor ocupate de ruși, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu vine cu o idee contrară vizavi de țara-soră a României. Mai exact, el spune că Moldova trebuie să abandoneze teritoriul transnistrean (4.163 km2 și 469.000 locuitori) de dragul aderării la UE.

Întrebat, astfel, dacă România face suficient pentru Moldova, MRU răspunde:

”Eu zic că România face ceea ce trebuie. Nu pot să vă răspund la întrebarea dacă face cât trebuie, dar ceea ce face, face bine. Se poate întotdeauna și mai mult, în termeni cantitativi, nu calitativi. În 30 de ani s-a evoluat de la entuziasmul sprijinit pe nimic sau doar pe amintiri culturale la o pragmatică relațională între București și Chișinău – bună, activă, prezentă. Putem să discutăm însă în alți termeni: când se va înțelege la Chișinău că Transnistria reprezintă un balast, un element toxic la adresa tinerei democrații de dincolo de Prut. Când se va înțelege la Chișinău că uneori pentru a o apuca pe drumul bun trebuie să faci sacrificii, Transnistria poate fi un sacrificiu și la un moment dat președintele R. Moldova s-a referit la așa ceva. Sigur, care ar fi contraponderea: integrarea cât mai accentuată în contextul UE, care înseamnă orice de la linii de transport electric până la magistrale de gaz. Nu mai ține ideea că „ne înțelegem noi în legătură cu Transnistria”. Transnistria este oricum un fals și acest fals grosolan a fost ani în șir întreținut de actorii politici de la Chișinău, care au avut interese ascunse în existența Transnistriei”. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img