spot_img
31.1 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăAnalizeMoscova cu ochii pe Moldova după ce UK a anunțat că ar...

Moscova cu ochii pe Moldova după ce UK a anunțat că ar putea fi înarmată de NATO

-

Moscova va monitoriza reacția autorităților moldovenești la posibilele livrări de arme ale NATO către republică, a declarat luni reporterilor adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko.

- Reclama -

„Nu suntem atât de surprinși de declarațiile Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului. Dar vom fi cu ochii pe această reacție pentru că constituția Republicii Moldova precizează clar statutul său neutru”, a spus diplomatul, comentând declarațiile Marii Britanii despre posibilitatea aprovizionării cu arme NATO către republică.

- Advertisement -

Rudenko a mai subliniat că o astfel de perspectivă ridică întrebări din partea rusă.

Săptămâna trecută, ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat pentru ziarul Daily Telegraph că aliații NATO discută ca Moldova să fie înarmată conform standardelor alianței. Truss a răspuns afirmativ la întrebarea dacă presupusa amenințare militară a Rusiei la adresa Moldovei a fost motivul pentru aceasta. La rândul ei, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a subliniat că „nu vede garanții că neutralitatea consacrata în constituția țării o va proteja”. În replică, fostul președinte al țării, Igor Dodon, a afirmat că o Moldova neutră nu are nevoie de asistența militară a NATO, „pentru că oamenii ei nu vor să fie carne de tun în scenariile cinice ale marilor jucători”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img