Monstrul din Marea Caspică

0
38

Publicația americană We Are the Mighty a definit cel mai nou ekranoplan multirol creat în Rusia, A-050 ”Ciaika”, drept noul ”Monstru din Marea Caspică”, ceva de genul navei purtătoare de rachete de același tip, din proiectul ”Luni”, informează agenția REGNUM conform Vești din Rusia.

Potrivit publicației americane, ekranoplanul va cântări 50 de tone, va putea transporta nouă tone de încărcătură sau 100 de pasageri, deplasându-se cu o viteză de până la 450 de kilometri pe oră. Autorul articolului precizează că ”Ciaika” (Pescăruș – n.r.) va fi dat în exploatare anul acesta.

«În timpul Războiului Rece, constructorii sovietici au propus o combinație între posibilitățile oferite de o navă și un avion; astfel, au creat un hibrid: un aparat experimental căruia i-au spus ”Monstrul din Marea Caspică”. Acum, Rusia face altul, nou», a comentat analistul publicației american, Harold C. Hutchison.

”Rossiiskaia Gazeta” menționează, la rândul ei, că ”Monstrul din Marea Caspică” a devenit bază pentru ekronoplanul purtător de rachete ”Luni”. Aceste mașini dezvoltau o viteză de până la 550 kilometri pe oră, altitudinea maximă de zbor atingând șapte kilometri. Echipamentul militar era compus din rachete anti-navă ”Moskit”.