spot_img
14.1 C
București
sâmbătă, octombrie 12, 2024
AcasăAnalizeMoldovenii mint la 112: Un bărbat a mințit autoritățile române că ar...

Moldovenii mint la 112: Un bărbat a mințit autoritățile române că ar fi infectat cu Covid 19 doar pentru a fi transportat cu SMURD-ul din România până la granița cu R.Moldova

-

În R.Moldova, până astăzi au fost confirmate 36 de cazuri de coronavirus. Alte 107 persoane sunt suspecte la infecța cu Covid 19. Trei pacienți sunt în stare gravă. Șase cetățeni au fost amendați pentru că au încălcat regimul de autoizolare. Între timp, foarte mulți moldoveni apelează la numărul 112 și mint că sunt suspecți de Covid-19 sau chiar au coronavirus pentru ca ambulanța să ajungă mai repede. Recent, un bărbat moldovean a mințit autoritățile române că ar fi infectat cu Covid 19 doar pentru a fi transportat cu SMURD-ul din România până la granița cu R.Moldova, transmite RFI.

- Reclama -

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2307 solicitări a ambulanței, dintre care 71 de persoane suspecte la Covid 19. Foarte mulți dintre cei care apelează 112 însă dau dovadă de iresponsabilitate totală, spune ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

- Advertisement -

”Foarte mulți dintre cei care apelează 112, cunoscând că există codul roșu pentru apelurile atunci când există cazuri suspecte de infecție cu Covid 19, sunt ingenioși și menționează că sunt printre suspecți sau chiar infectați cu coronavirus. Ambulanța vine în mod prioritar. Pe lângă acest regim prioritar există și rigorile de protecție individuală pentru echipajul ambulanțelor. Medicii se echipează, iar la destinație oamenii invocă că au tensiune sau alte probleme. Este iresponsabilitate totală pentru că fiecare medic este de valoare în aceste momente”, spune Dumbrăveanu.

Ministrul Sănătății a îndemnat joi, din nou, cetățeni să fie responsabili și să nu facă mai dificilă activitatea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă. ”Ajutați-ne să vă salvăm. Ajutați medicii prin responsabilitate. Sunați 112 doar atunci când aveți simptome precum: tuse, febră, dificultăți de respirație, ați revenit dintr-o zonă de risc cu infecție de Coronavirus de tip nou sau ați fost în contact cu o persoană infectată cu Covid – 19. Ambulanța trebuie să fie chemată doar în cazurile în care o persoană cu adevărat are nevoie de asistență medicală prespitalicească”.

- Advertisement -

Să spunem că, pe parcursul zilei de miercuri, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au monitorizat 2149 de persoane aflate în regim de autoizolare la domiciliu și au aplicat 6 amenzi persoanelor care nu au respectat măsurile impuse de autorități și au pus în pericol sănătatea personală și a celor din jur.

Cei care nu respectă măsurile de combatere și profilaxie a Covid 19 riscă o amendă de peste două mii de euro sau până la trei ani de închisoare.

Amintim că, Parlamentul R.Moldova a declarat stare de urgență, în perioada 17 martie – 15 mai, în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului. În perioada stării de urgență, este instituit un regim special de intrare și ieșire din țară, este permisă evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie. De asemenea, poate fi dispusă raționalizarea consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate, introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img