Moartea ciudată a apropiatului lui Putin în DC

0
213

După un proces de doi ani, Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL), a obținut, în baza legii de accces la informații de interes comun, raportul medical întocmit de autoritățile americane în 2015, după moartea la Washington a lui Mihail Lesin, fondatorului concernului media rus de stat Russia Today (RT).

Din raportul de 149 de pagini, obținut acum de RFE/RL, reiese că la Lesin s-a constatat o fractură totală a vertebrelor cervicale, care trebuie să fi survenit „în momentul sau foarte aproape de momentul” decesului. Din documente mai reiese că în 2016, Agenția Federală de Investigații (FBI) s-a interesat de caz, dar nu este clar dacă a deschis sau nu o anchetă.

Autopsia oficială a stabilit că moartea lui Lesin a fost un accident, cauzat de fracturi care s-ar fi datorat consumului excesiv de acool.

La începutul anilor 2000, Lesin a fost ministrul informațiilor al președintelui Vladimir Putin și arhitectul unei strategii de înăbușire a presei independente, care a stat și la baza creării concernului media de stat Russia Today (RT).

În jurul anului 2012, a căzut în dizgrația Kremlinului, din motive necunoscute și a dispărut din viața publică.

Faptul că fusese un apropiat al președintelui și făcuse parte din elita politică a Rusiei și o serie de decese suspecte ale unor ruși în lumea întreagă au făcut ca din 2015 să se speculeze mereu despre adevăratele cauze ale morții lui Mihail Lesin. Documentele obținute acum în exclusivitate de RFE/RL aduc multe informații inedite despre ancheta care a urmat decesului lui Lesin la Washington dar nu claritate privind cauzele decesului.

Mai multe, aici și aici.