spot_img
2.8 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăExterneMizele scandalului Bolek

Mizele scandalului Bolek

-

COMENTARIU RADIO FRANCE INTERNATIONALE de Octavian Milewski

- Reclama -

Asa-numitul scandal “Bolek” a izbucnit pe 18 februarie atunci cand Institutul Memoriei Nationale (IMN) a dat publicitatii un comunicat despre identificarea presupusului dosar al lui Lech Walesa gasit in apartamentul generalului Ceslaw Kiszczak, care a decedat pe 5 noiembrie 2015. 

- Advertisement -

Sotia lui Kiszczak ar fi incercat ulterior sa vanda dosarul ‘Bolek’ Institutului MN, ignorand atat legea care spune ca astfel de informatii apartin de drept statului polon, cat si o scrisoare atasata de Kiszczak care ar fi indicat ca acest dosar sa fie dat publicitatii la 5 ani dupa moartea lui Walesa.

Presupusul dosar Bolek nu este insa ceva nou pentru publicul din Polonia. Cel putin de la inceputul anilor 2000, unele personalitati publice si istorici au facut referire la presupusa colaboarare a lui Walesa cu serviciile secrete ale Poloniei comuniste. Conform asa-numitului dosar, Walesa ar fi fost informator al Serviciilor de Securitate comuniste. Fostul presedinte, insa, nu a negat niciodata ca ar fi comis greseala de a fi colaborat punctual cu serviciile secrete in urma unor presiuni asupra sa si a familiei. Este notabil si faptul ca aceasta colaborare s-a infaptuit pana la aparitia si ascensiunea Solidaritatii.

- Advertisement -

Probabil cel mai notoriu ‘lustrator’ public al lui Walesa este istoricul Slawomir Cenckiewicz care a publicat cel putin 3 volume despre viata liderului Solidaritatii, si care este cunoscut pentru pozitia sa radicala anti-Walesa. Acesta este cunoscut pentru faptul ca si-ar fi facut un nume exact din acest tip de discurs  dur si pe alocuri irational anti-Walesa. Astfel, in 2008, acesta a dat un interviu publicatiei Der Spiegel unde a facut un rezumat al cartii sale intitulate ‘Serviciile Secrete si Lech Walesa’, din care rezulta ca Walesa a colaborat in perioada 1970-76 cu securitatea poloneza. Interviul a fost urmat de nenumarate conferinte publice si documentare, pe alocuri obscure, despre trecutul ‘secret’ al lui Walesa.

Pe 22 februarie, IMN a facut publice doua dosare sub numele de cod Bolek, deschizand o noua pagina intr-un conflict latent care are déjà doua decenii, pe seama unor detalii mai degraba nesemnificative din trecutul lui Walesa.

Un dosar este personal, avand in jur de 90 de pagini, iar celalalt, de peste 270 de pagini, care ar contine rapoarte scrise de Walesa, inclusiv liste cu plati primite pe parcursul celor 6 ani de colaborare. Dosarul a fost facut public doar pentru fotografiere de catre jurnalisti. Din motive inca neclare, dosarul complet nu a fost scanat si urcat pe site-ul Institutului, motivul principal fiind probabil caracterul incomplet al investigatiei, in special lipsa unui raport grafologic final.

Scandalul Bolek este rezultatul unei coincidente – moartea lui Kiszczak, care a pus pur intamplator la dispozitie un dosar ce insumeaza in jur 370 de pagini. Dar trebuie vazut si prin  incercarea constanta de a utiliza dosare ‘istoric-identitare’ pentru o ‘Polonie noua’ capabila sa ‘corecteze greselile trecutului’.

Una din consecinte va fi radicalizarea unei parti considerabile a polonezilor, de regula loialisti ai partidului de guvernamant PiS (Lege si Justitie). In repetate randuri, Walesa a criticat public acest partid si in mod particular, pe liderul informal al acestuia. Jaroslaw Kaczynski.

Conform presei de centru-stanga, in mod special Gazeta Wyborcza, publicarea dosarului Bolek, a carui autenticitate inca nu a fost certificata de o comisie de grafologi, nu este altceva decat o razbunare la care cercuri nationaliste ar fi ravnit de multi ani. Pe fondul animozitatii déjà istorice dintre Walesa, cunoscut pentru stilul sau transant, si J. Kaczynski, cunoscut pentru ranchiuna si stil vindicativ de a concepe politica drept vocatie personala, dosarul nu pare alteceva decat o incercare de a discrdita importanta istorica a unei personalitati care poate fi identificata, alaturi de Papa Ioan Paul II, drept cel mai influent polonez al sfarsitului de secol 20.

IMN nu pare sa dea vreo importanta rolului istoric a lui Walesa de dupa presupusa colaborare din 1970-76, prezentand mai degraba o suita de actiuni de rutina ale securitatii. Walesa ramane simbolul schimbarilor din Europa de Est in 1989 si anii de glorie a Solidaritatii, fiind o personalitate care a depasit cu mult granitele Poloniei.

Acest lucru nu pare sa aiba vreo importanta pentru istoricii si loialistii PiS, care se pare ca vor sa instrumentalizeze cazul lui Walesa pentru a satisface orgolii tributare unei mentalitati dominate de instincte paranoice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img