spot_img
10.7 C
București
vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăAnalizeMiza cuceririi Bahkmutului

Miza cuceririi Bahkmutului

-

Odată cu preluarea controlului asupra orașului Bahkmut-Artiomovsk, Rusia și-a deschis perspectiva de a avansa până la Nipru pe această direcție. Iată de ce, în țările occidentale se vorbește tot mai des despre o soluționare pașnică a conflictului, a declarat pentru publicația Vzgliad expertul militar Alexandr Artamonov, în contextul în care Ministerul Apărării al Rusiei a confirmat eliberarea orașului Artiomovsk.

„Preluarea controlului asupra orașului Artiomovsk a devenit cea mai amplă bătălie de la Marele Război pentru Apărarea Patriei. Operațiunea a durat mai mult de jumătate de an, într-o zonă puternic fortificată, și a amintit, practic, de bătălia de la Stalingrad. Din acest punct de vedere, eliberarea Mariupolului a fost, oarecum, o altfel de operațiune militară”, a spus Alexandr Artamonov, expert militar și doctor în științe sociale la Universitatea Catolică din Franța.

- Reclama -

„A fost imposibil să se stabilească controlul asupra orașului altfel decât prin grupuri de asalt. În același timp, lupta care s-a dat pentru localitate a fost pe deplin justificată, deoarece Artiomovsk este cheia unei zone fortificate mari, care include și Kramatorsk, Slaviansk și Avdeevka”, a adăugat el.

- Advertisement -

„După retragerea din Artiomovsk, pentru armata Ucrainei va fi mult mai dificil să se apere pe această direcție, deoarece a rămas un număr mic de fortificații. La rândul nostru, avem oportunitatea de a cuceri localitățile Drujkovka, Konstantinovka și să ieșim spre Kramatorsk și Slaviansk”, este de părere expertul.

„Fără îndoială, mai trebuie să ne consolidăm în Artiomovsk, ceea ce, în principiu, va face imposibil ca armata ucraineană să lanseze un atac fulger pe teritoriul eliberat. În plus, avem toate șansele să dezvoltăm inițiativa pe această direcție și atunci, de fapt, se va putea vorbi despre perspectiva de a ajunge la Nipru, deoarece în spatele acestei zone fortificate rămân doar stepe pustii”, consideră interlocutorul publicației Vzgliad.

- Advertisement -

„Perspectivele unei evoluții a evenimentelor sunt conștientizate, fără îndoială, și în Occident. Tocmai de aceea apar din nou încercări de a se insista pe negocieri. În special acest lucru a început să fie evocat de Papa Francisc, care a creat o „misiune de pace” pentru Ucraina”, a constatat Artamonov.

„În ceea ce privește evoluția ulterioară a situației și posibilele direcții de acțiune ale armatei Ucrianei, merită remarcat faptul că statul major al Forțelor Armate ale Ucraina are o rezervă de șase brigăzi de elită, bine antrenate și cinci sau șase brigăzi de apărare teritorială. Presupun că comandamentul inamicului va decide folosirea lor în apropiere de Kremennaia și Popasna”, a apreciat expertul militar.

„Este un perimetru ce convine inamicului, în primul rând, pentru că aici sunt păduri, unde se poate ascunde de dronele de recunoaștere și, în al doilea rând, pentru că zona este lipit din rusiaă de granițele Rusiei. Prin urmare, forțele armate ucrainene își vor dubla acțiunile cu misiuni ale grupurilor de sabotaj și cu atacuri teroriste în interiorul țării noastre”, este de părere specialistul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img