Misterul vizitei lui Dragnea la ceremonia de investire a lui Trump: Cât a plătit?

0
119
Paul Ryan shows Melania Trump, Donald Trump, and Mike Pence the Mall from the Speaker's Balcony on Capitol Hill. REUTERS/Joshua Roberts

Invitatia primita de presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si de premierul Sorin Grindeanu de a participa la ceremonia de investire a lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA vizeaza o serie de evenimente pentru care cea mai mare parte a participantilor, inclusiv numerosi donatori, scot bani grei din buzunar, scrie Hotnews.ro.

Comitetul de organizare a evenimentelor include numerosi donatori si oameni de afaceri asociati Partidului Republican. Unul dintre principalele lor scopuri este sa acopere cheltuielile acestor evenimente, atragand donatori dispusi sa dea, potrivit New York Times, pana la 1 milion de dolari sau chiar mai mult pentru a lua parte la ceremonii. Ziarul citat scria, inca din noiembrie, ca echipa lui Trump spera sa stranga, astfel, intre 65 si 75 de milioane de dolari pentru finantarea evenimentelor.
⦁    Aceeasi sursa arata ca accesul donatorilor la evenimente la care sunt invitati si oficialii romani costa, in functie de pachete, intre 25.000 si 1 milion de dolari. Pachetele oferite includ acces la parada inaugurala, balul din seara zilei de investire, asa-numita „candlelight dinner”

Presedintia Romaniei arata, de altfel, ca potrivit practicii SUA privind ceremoniile de inaugurare a noilor președinți, ambasadorii acreditați la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe șefii de stat și guvernele lor la evenimentele de învestitură. „Nici o delegație străină, cu atât mai puțin șefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie”, arata Cotroceniul, adaugand ca Romania va fi reprezentata de ambasador, iar „delegații formate din reprezentanți ai unor instituții sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român”.