spot_img
15.7 C
București
duminică, octombrie 13, 2024
AcasăAnalizeMișcările Chinei in Golf

Mișcările Chinei in Golf

-

Premierul chinez Li Qiang a sosit marţi în Arabia Saudită, prima etapă a unui turneu în Golf în care va vizita şi Emiratele Arabe Unite, a informat presa de stat saudită, notează AFP.

- Reclama -

„Prim-ministrul Li Qiang a sosit la Riad pentru a participa la cea de-a patra reuniune la nivel înalt a comitetului mixt chino-saudit”, a anunţat marţi seară agenţia oficială saudită, SPA.

- Advertisement -

După Riad, şeful guvernului chinez va merge în Emiratele Arabe Unite, potrivit celor declarate luni Ministerul său de Externe, precizând că vizita sa în Golf se va încheia vineri.

Partener istoric al Statelor Unite, Arabia Saudită caută în ultimul timp să se apropie de Rusia şi China.

- Advertisement -

Cea mai populată monarhie din Golf este cel mai mare exportator de ţiţei din lume, iar China este principalul său client, reprezentând aproape un sfert din aceste exporturi.

Vizita premierului chinez urmăreşte „întărirea cooperării economice şi a schimburilor comerciale între China, pe de o parte, şi Arabia Saudită şi Golful, pe de altă parte”, a explicat pentru AFP analistul politic saudit Mohammed bin Saleh al-Harbi.

Beijingul şi-a consolidat în ultimii ani relaţiile comerciale şi diplomatice cu Orientul Mijlociu, o mare parte a acestei regiuni fiind tradiţional sub influenţa americană.

Astfel, China a supervizat şi facilitat apropierea diplomatică de anul trecut dintre două mari puteri regionale, Iran şi Arabia Saudită.

Gigantul asiatic sprijină de multă vreme cauza palestiniană, dar menţine relaţii bune cu Israelul.

Prin urmare, încearcă să apară ca un actor mai neutru decât Washingtonul în conflictul dintre Israel şi Hamas şi chiar la Beijing mişcarea islamistă palestiniană a anunţat la sfârşitul lunii iulie că a semnat un acord de „unitate naţională” cu alte organizaţii palestiniene, printre care rivalul său Fatah.

China mizează, de asemenea, pe Orientul Mijlociu în cadrul Noilor drumuri ale mătăsii, un vast proiect de infrastructură lansat în ultimul deceniu sub conducerea preşedintelui Xi Jinping.

Dincolo de petrol, puternicul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, ar putea implica China în megaproiectele sale de dezvoltare.

Potrivit observatorilor, companiile chineze ar putea primi contracte la NEOM, un oraş futurist în construcţie, mai ales în domeniul tehnologiilor de supraveghere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img