spot_img
30.3 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăAnalizeMișcările BRICS pentru contracarea Vestului

Mișcările BRICS pentru contracarea Vestului

-

Grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) va fi extins prin adăugarea de noi state membre pe fondul proceselor multidirecționale de echilibrare a puterii Estului și Vestului, șeful Comitetului Științific al Centrului Rusiei. Studii la Universitatea Normală din Beijing, a spus profesorul Li Xing unui corespondent TASS miercuri.

„În ziua de azi, la nivel mondial se desfășoară o multitudine de schimbări de bazin. În ansamblu, se observă procese paralele ale Estului care devin mai puternice și ale Vestului care devin mai slabi și invers. Astfel, se conturează o tendință către multipolaritate precum și specificul perioadei de tranziție ”, a spus expertul. „Apariția BRICS reflectă tocmai aceste procese. Așa că această uniune nu a apărut întâmplător: are o vitalitate și este obligată să se extindă prin noi membri.”

După cum a precizat Li Xing, apariția BRICS indică ascensiunea Estului, precum și un punct de cotitură în distribuția puterii între țările de vest și de est. „China, Rusia și, de asemenea, eventual India, joacă un rol important”, a subliniat expertul. „Desigur, Brazilia și Africa de Sud sunt, de asemenea, jucători importanți pe scena internațională. Unele alte puteri regionale pot juca, de asemenea, un rol important.”

Potrivit acestuia, interacțiunea strategică între statele membre ale acestei uniuni internaționale are o semnificație globală. El a afirmat că acesta este un proces complex, deoarece istoria „nu se dezvoltă într-o manieră liniară și are multe întorsături”, în timp ce evenimentele care au loc la nivel mondial „sunt adesea de natură imprevizibilă”.

Li Xing a subliniat importanța primordială a menținerii progresului socio-economic. „Chiar și în ciuda faptului că toate țările se dezvoltă nu în același mod, pentru orice națiune din orice epocă factorul de dezvoltare ar trebui să fie pe primul loc”, a conchis el.

După cum a declarat luni Ministerul rus de Externe, Moscova aspiră la stabilirea de noi mecanisme de interacțiune în diverse sfere cu țările care nu s-au alăturat campaniei anti-ruse a Occidentului. Declarația sa a menționat că Rusia va extinde interacțiunea cu partenerii săi BRICS, precum și cu membrii Organizației de Cooperare din Shanghai și cu „alte țări care manifestă independență în afacerile internaționale”

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img