spot_img
-1 C
București
marți, noiembrie 19, 2024
AcasăAnalizeMișcarea chineză în Pacific care îi enervează pe americani

Mișcarea chineză în Pacific care îi enervează pe americani

-

- Reclama -

Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit luni în Marea Sală a Poporului cu prim-ministrul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, aflat într-o vizită oficială în China. Cei doi au anunțat înființarea oficială a unui parteneriat strategic multilateral în epoca nouă caracterizat prin respect reciproc și dezvoltare comună, transmite Radio China.

- Reclama -

În cadrul întrevederii, președintele chinez a menționat că atât China cât și țările insulare din Pacific sunt țări în curs de dezvoltare și trebuie să-și consolideze ajutorul reciproc în cadrul cooperării Sud-Sud. Politica Chinei față de aceste țări se bazează pe următoarele patru aspecte – respectarea deplină a suveranității și independenței țărilor insulare, a egalității acestora indiferent de dimensiunea lor, respectarea suficientă a voinței acestor țări, insistând pe construcția comună, împărtășirea și câștigul comun, respectarea deplină a tradițiilor culturale, făcând eforturi pentru armonia în diversitate, respectarea uniunii acestor țări pentru dezvoltare, acordând sprijin pentru implementarea Strategiei Pacificul Albastru 2050.

- Advertisement -

„O fantomă plutește în văzduh la Oceanul Pacific. Nu ne referim la China, ci dimpotrivă la noi”, a titrat ziarul britanic „The Guardian”, care critică SUA și Australia că au reacționat prea violent la Acordul-cadru de securitate între China și Insulele Solomon, semnat în 30 martie 2022.

Ziarul „Solomon Star” din Insulele Solomon arată că unicul scop al vizitei coordonatorului Kurt Campbell în această țară, pe care n-a vizitat-o niciun demnitar american în ultimii 80 de ani, reprezintă obligarea țării gazde să-și abandoneze acordul de cooperare de securitate cu China. Site-ul australian „The Conversation” a relatat că 13% din populația din Insulele Solomon trăiesc sub pragul sărăciei și doar 70% au acces la electricitate acasă sau la birou. Din această pricină, această țară insulară susține că China poate întinde o mână de ajutor economic, pe care nu o poate obține de la Australia.

- Advertisement -

Dacă aruncăm o privire asupra întregii zone din Pacificul de Sud, vom constata nenumărate suferințe aduse de SUA, ale căror efecte sunt vizibile și azi. În a doua Conflagație Mondială, forțele americane au lăsat în Insulele Solomon un volum mare de arme de foc și deșeuri chimice periculoase. Fostul premier al Insulelor Solomon, Danny Philip a spus că „în fiecare an, explozibilii și alte obiecte periculoase au luat viața multor cetățeni”. Conform arhivelor publice, între anii 1946-1958, SUA au efectuat 67 de teste de arme nucleare în Insulele Solomon, printre care testele cu bombe cu hidrogen din 1954 de pe insula Bikini au dus la cel mai grav incident de poluare nucleară în zona Paficicului, spune Radio China.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img