spot_img
17.7 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăAnalizeMircea Geoană: Integrarea în UE a divizat România

Mircea Geoană: Integrarea în UE a divizat România

-

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a punctat un adevăr dureros și incomod, totodată, într-un discurs susținut la Universitatea din Craiova, în conferința „De la economie de război, la un nou model economic”: în România s-a produs un paradox, în sensul că integrarea în UE a creat falii și mai mari între regiunile țării, în loc de contrariu, cum ar fi fost firesc, transmite Inpolitics.

„Trebuie să spunem și să recunoaștem că modelul economic actual al României este perimat. El a produs, fără îndoială, creștere economică. El a produs, fără îndoială, o apropiere, o convergență către media europeană. Dar același model economic al României de astăzi a produs mai multă divergență între regiunile țării.

La aproape 20 de ani de la încheierea negocierilor de aderare la UE, pe care le-am semnat cu mâna mea, regiunile României sunt mai inegale decât înainte de momentul aderării, ceea ce este o contradicție în termeni.

Primele 12 mari orașe ale țării produc 80% din PIB- ul României, 20 % le produce restul țării și ne mirăm că pleacă tinerii pe capete și ne mirăm că nu recuperăm în mod autentic decalajul față de Europa dezvoltată.” a spus Geoană. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img