spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeMinistrul ungar de externe: Cei care au încercat să convingă Ungaria să...

Ministrul ungar de externe: Cei care au încercat să convingă Ungaria să renunţe la cooperarea economică cu lumea estică, fac acest lucru pentru că sunt „invidioşi” şi „nu vor să le facem concurenţă acolo”

-

Exemplul Ungariei dovedeşte că este posibilă afirmarea cu succes a interesului naţional chiar şi în calitate de membru loial al Uniunii Europene şi al NATO, trebuie doar să nu renunţăm la nici cea mai mică parte din suveranitatea statului – a declarat marţi ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, în Republica Sârpska din Bosnia şi Herţegovina.

- Reclama -

Potrivit comunicatului emis de minister, ministrul a participat la o masă rotundă în cadrul conferinţei despre investiţii a Republicii Sârpska din Bosnia, unde a subliniat că, în Ungaria, interesul naţional este întotdeauna busola activităţii guvernamentale şi că exemplul ţării sale dovedeşte: este posibilă afirmarea cu succes a interesului naţional chiar şi ca membru loial al Uniunii Europene şi al NATO. 

- Advertisement -

„Acest lucru necesită o mare doză de curaj, precum şi mândrie naţională. Şi necesită să nu renunţi la nici cea mai mică parte din suveranitatea naţională, în pofida celor mai mari presiuni” – a spus el. 

„Neutralitatea economică înseamnă să nu permitem să fim introduşi cu forţa în diverse categorii. Suntem membri ai integrării occidentale. Dar nu renunţăm la dreptul nostru de a construi o strânsă cooperare comercială, economică şi de investiţii cu lumea din est” – a spus el. 

- Advertisement -

În opinia lui Péter Szijjártó, cei care au încercat să convingă Ungaria să renunţe la cooperarea economică cu lumea estică, fac acest lucru pentru că sunt „invidioşi” şi „nu vor să le facem concurenţă acolo”. 

„După părerea mea, calea integrării europene şi cooperarea cu lumea estică nu se exclud reciproc, dimpotrivă, ele se consolidează reciproc” – a adăugat el. 

Ministrul a mai spus că Ungaria este interesată de pace şi succes în Balcanii de Vest şi, prin urmare, duce o politică de vecinătate responsabilă, în cadrul căreia a fost lansat un program de sprijin agricol în valoare de 26 de milioane de euro în Republica Sârpska din Bosnia. Acest program a condus la achiziţionarea a aproximativ 4 700 de unelte agricole de la 57 de întreprinderi ungare, deci este vorba de o „situaţie win-win”. 

El a precizat că întreprinderile ungare vor participa în Republika Sârpska din Bosnia şi la construirea de parcuri eoliene şi centrale solare, precum şi a unei staţii de tratare a apelor reziduale. În plus, Mol, care are succes în zona Balcanilor de Vest, şi OTP pot fi de asemenea interesate de intrarea pe piaţa locală – a adăugat el. 

Ministrul a considerat inacceptabilă atitudinea occidentală faţă de Republika Sârpska, spunând că cei mai mari antidemocraţi sunt acei bruxellezi care reclamă în mod constant afirmarea democraţiei. 

„Atunci când un partid sau un politician conservator şi patriotic câştigă într-o ţară sau într-o entitate, ei invocă imediat moartea democraţiei. Dacă liberalii câştigă în aceeaşi ţară, ei spun că democraţia nu a fost niciodată într-o stare atât de bună ca acum” – a spus el.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img