Guvernul maghiar nu va sprijini propunerile de sancţiuni care sunt contrare intereselor naţionale ale Ungariei, astfel că nu va sprijini nici introducerea, la nivelul Uniunii Europene, a unei plafonări a preţurilor la gaze, lucru care pentru moment a şi dispărut de pe ordinea de zi, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, vineri, la Bruxelles.
La conferinţa de presă care a urmat şedinţei extraordinare a consiliului energetic al UE, şeful diplomaţiei ungare a spus că a fost aprobat noul pachet de recomandări al Comisiei Europene, format din patru elemente, acum, când “suntem în toiul a ceea ce este, poate, cea mai gravă criză de aprovizionare cu energie din toate timpurile”.
Potrivit lui Szijjártó, dacă este să privim atitudinea de până acum, nu era clar dacă actuala şedinţă va îmbunătăţi sau mai degrabă va înrăutăţi situaţia; până la urmă, nu a prea adus îmbunătăţiri, dar măcar nu a adus nici înrăutăţiri.
Primul punct al pachetului votat se referă la o reducere obligatorie de 5% a consumului de energie electrică, la orele de vârf. Al doilea este că statul poate interveni, în mod voluntar, în preţurile vânzării cu amănuntul al energiei electrice, a explicat ministrul.
Potrivit punctului trei şi patru, veniturile aşa-numiţilor producători inframarginali de energie electrică vor fi limitate şi se va impune o contribuţie de solidaritate asupra profiturilor excedentare generate în sectoarele petrolului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor. În acelaşi timp, sub forma sistemului obligatoriu de sprijin pentru preluare şi sub forma impozitării profiturilor suplimentare, aceste aspecte sunt deja prezente în Ungaria, astfel că măsurile adoptate în acest domeniu nu impun Ungariei nicio obligaţie nouă, a subliniat Szijjártó.
“Mecanismele fiscale şi financiare care funcţionează deja în Ungaria au, practic, acelaşi scop şi efect ca lucrurile despre care s-a discutat acum, aici”, a specificat ministrul de externe.
“Acest pachet nu este potrivit pentru a aduce o soluţie la actuala criză a aprovizionării cu energie din Europa. În orice caz, este posibil să nici nu cauzeze daune, deşi nici de ajutor nu va fi, absolut deloc”, a spus Szijjártó.
Şeful diplomaţiei ungare a salutat faptul că măsurile nu includ o plafonare a preţurilor la gaze, întrucât asta ar face, practic, imposibilă aprovizionarea Ungariei. “Toată lumea ştie, pentru că ruşii au spus-o foarte clar: dacă Uniunea Europeană introduce o plafonare de preţ, Rusia va opri complet livrările de gaze către Europa”, a subliniat ministrul.
În acelaşi timp, Péter Szijjártó a calificat propunerea ca fiind ipocrită, din moment ce în opinia sa este evident că nu este vorba de o decizie economică, ci de una politică, adică, de fapt, de o măsură de sancţionare, pentru adoptarea căreia ar fi nevoie de unanimitate din partea statelor membre.
Ministrul a spus că plafonarea preţurilor este propusă de către cei care nu sunt afectaţi în niciun fel de problemă şi, prin urmare, le-a cerut acestora “să nu facă pe eroii în detrimentul nostru”. Potrivit lui Szijjártó, pentru moment, statele membre s-au impus în faţa Comisiei Europene, dar “să nu fim naivi şi să avem iluzia că această problemă nu va mai apărea”.
Ministrul ungar de externe a vorbit şi despre faptul că umplerea rezervoarelor de gaze din Ungaria se desfăşoară în regulă, livrările dinspre Rusia fiind continue. Cantitatea de gaze naturale stocată în prezent acoperă 46 % din consumul anual, în timp ce în UE vorbim despre numai 26%.