spot_img
4.8 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăAnalizeMinistrul ungar de externe acuză Bulgaria de la București

Ministrul ungar de externe acuză Bulgaria de la București

-

Ar trebui luat în serios sloganul deseori menţionat al solidarităţii europene, din moment ce creşterea de către Bulgaria a taxei de tranzit pentru gazele naturale ruseşti ar putea ameninţa atât aprovizionarea cu energie a Ungariei, cât şi a Serbiei, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Bucureşti.

- Reclama -

La dezbaterea din cadrul Conferinţei Internaţionale dedicate sectorului de gaze naturale din România, şeful diplomaţiei ungare a criticat aspru creşterea de către Bulgaria a taxelor de tranzit pentru gazele naturale ruseşti, ceea ce în opinia sa ar putea pune în pericol siguranţa aprovizionării Ungariei şi Serbiei, care depind de gazele care sosesc prin Turkish Stream.

- Advertisement -

“Ar trebui luată în serios solidaritatea deseori menţionată în dezbaterile europene. Niciun stat membru al UE nu ar trebui să pună în pericol securitatea aprovizionării cu energie a unei alte ţări”, a atras atenţia Szijjártó.

Ministrul a subliniat că în calitatea sa de ţară fără ieşire la mare şi fără resurse semnificative de hidrocarburi, Ungaria este foarte dependentă de ţările-sursă şi de statele de tranzit.

- Advertisement -

Pentru asigurarea aprovizionării, Ungaria şi-a conectat reţeaua energetică cu şase din cele şapte ţări vecine, însă din cauza condiţiilor de infrastructură, nici măcar aşa nu îşi poate asigura necesarul de gaze naturale fără surse ruseşti, a explicat ministrul.

Ministrul ungar de externe a subliniat că producţia internă se ridică la numai 1,5 miliarde de metri cubi pe an, ceea ce înseamnă că sunt necesare 8,5 miliarde de metri cubi de gaze din import.

Péter Szijjártó a spus că, deşi guvernul maghiar a investit mult în dezvoltări care să permită extinderea volumelor de import, în situaţia în care capacităţile de producţie ale ţărilor vecine sunt în continuare limitate, asta nu reprezintă o soluţie. România reprezintă un exemplu pozitiv din acest punct de vedere, deoarece capacităţile sale de exporturi şi importuri sunt egale.

“Exercitarea de presiuni pentru a renunţa la gazul natural rusesc ne-ar omorî pur şi simplu aprovizionarea”, a spus şeful diplomaţiei ungare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img