Parlamentul European (PE) vrea să blocheze exercitarea de către Ungaria a preşedinţiei Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2024, deoarece majoritatea de stânga din PE nu agreează poziţia pro pace a Ungariei, a declarat, marţi, la Bruxelles, Judit Varga, ministrul ungar al Justiţiei.
Înainte de reuniunea miniştrilor responsabili pentru afaceri europene, Judit Varga a stat de vorbă cu jurnaliştii unguri şi le-a declarat că iniţiativa PE arată frustrarea instituţiei, în condiţiile în care una dintre priorităţile preşedinţiei ungare a Consiliului UE va fi monitorizarea statului de drept şi a funcţionării statului de drept în activitatea instituţiilor UE.
Ungaria doreşte să verifice, printre altele, dacă Parlamentul European, care “se scaldă în scandaluri de corupţie”, îşi respectă propriile reguli şi principiile juridice ale UE. De asemenea, doreşte să verifice dacă Parlamentul European serveşte democraţia europeană şi cetăţenii europeni sau propriile interese, a subliniat ministrul ungar al justiţiei.
“Parlamentul European nu are niciun respect pentru democraţie sau pentru statul de drept, pentru că, în această săptămână, vrea să ia o iniţiativă care este în mod clar împotriva tratatelor UE”, a afirmat Judit Varga.
Aceasta a calificat drept “o procedură bolnavă şi obosită” audierea de marţi a procesului intentat de Consiliul UE împotriva Ungariei, în temeiul articolului 7 din tratatele UE pentru monitorizarea respectării statului de drept.
Varga a afirmat că este clar că această procedură, care a fost lansată în urmă cu 5 ani la iniţiativa PE, este şi în prezent o presiune politică.
“Problema a fost la început poziţia noastră anti migraţie, apoi protecţia familiilor, apoi poziţia pro pace a Guvernului ungar, susţinută de cetăţenii Ungariei, care nu sunt pe placul majorităţii de stânga din Parlamentul European”, a explicat ministrul.
Aceasta a subliniat că procedura potrivit articolului 7 nu este legată de preşedinţia Consiliului UE. Preşedinţia este o datorie şi o onoare, nu un drept care poate fi retras unei ţări, a declarat Judit Varga.
Parlamentul European trebuie să fie tratat la locul lui. Parlamentul European doreşte mai degrabă să fie întotdeauna parte a problemei, decât parte a soluţiei. În loc să se ocupe de nevoile propriilor alegători, unii politicieni europeni atacă guvernul unei ţări ales în mod democratic şi alegătorii acesteia. De aceea, este foarte important ca cetăţenii europeni să tragă concluzia şi să îşi spună cuvântul la alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc la începutul verii viitoare”, a mai adăugat Judit Varga.