spot_img
13 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăAnalizeMinistrul ungar al Economiei: Am redus inflația la 3,8%, preţul energiei casnice...

Ministrul ungar al Economiei: Am redus inflația la 3,8%, preţul energiei casnice a scăzut cu 11,3%, cel al combustibilului cu 11,9%, iar cel al produselor de consum durabile cu 1,4%

-

Potivit datelor Oficiului Central de Statistică din Ungaria, în ianuarie 2024 guvernul a redus rata inflaţiei la 3,8%, ceea ce reprezintă mai puţin de o şesime în comparaţie cu vârful atins cu un an în urmă. Pe o bază anuală, preţul energiei casnice a scăzut cu 11,3%, cel al combustibilului cu 11,9%, iar cel al produselor de consum durabile cu 1,4% – a subliniat ministrul economiei naţionale, Márton Nagy, analizând datele cele mai recente.

În comunicatul emis vineri, el a declarat că inflaţia s-a prăbuşit, practic, în decurs de doar un an, prin urmare nu mai reprezintă o problemă esenţială din punctul de vedere al economiei. Rata inflaţiei în Ungaria a ajuns până astăzi sub nivelul unor ţări precum Estonia (5,0%), Croaţia (4,8%), Austria (4,3%) sau Slovacia (4,3%).

- Advertisement -

Potrivit ministrului economiei naţionale, acest lucru a fost facilitat de măsurile specifice ale guvernului, cum ar fi introducerea sistemului de monitorizare online a preţurilor şi obligativitatea promoţiilor pentru comercianţi.

Márton Nagy a explicat: începând din septembrie a început din nou să crească treptat salariile reale, ceea ce înseamnă că veniturile familiilor câştigă în valoare. Pe de altă parte, inflaţia redusă şi creşterile salariale pot avea ca efect, în 2024, o creştere de până la 6% sau chiar mai mult a veniturilor reale.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img