spot_img
1.6 C
București
miercuri, martie 29, 2023
AcasăAnalizeMinistrul ucrainean de externe, șantaj la NATO: Voi ne furnizaţi tot ce...

Ministrul ucrainean de externe, șantaj la NATO: Voi ne furnizaţi tot ce avem nevoie

-

Ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat din nou că a fost o greşeală strategică faptul că Germania şi Franţa s-au opus aderării Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2008, informează luni dpa conform Agerpres.

- Reclama -

Acum, susţine Kuleba, Ucraina plăteşte pentru această greşeală. „Dacă eram ţară membră a NATO, acest război nu ar fi avut loc”, a spus el în cadrul unei emisiuni la postul american de televiziune NBC.

Kuleba a acuzat de asemenea Germania că a eşuat în susţinerea ţării sale, din cauză că Berlinul continuă să gândească în termeni de arme defensive şi ofensive atunci când vine vorba de echipament militar.

„Dacă nu am pierde o mulţime de timp discutând despre defensiv contra ofensiv şi despre ce are nevoie şi ce nu are nevoie Ucraina, atunci am fi fost într-o poziţie diferită acum, într-o poziţie mult mai puternică”, a spus Kuleba.

Diplomatul ucrainean a subliniat că ţara sa propune „o înţelegere cinstită” Alianţei Nord-Atlantice şi Occidentului. „Voi ne furnizaţi tot ce avem nevoie. Iar noi luptăm ca voi să nu trebuiască să intraţi în luptă atunci când Putin va decide să testeze Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord şi să atace una dintre ţările NATO”, a spus Kuleba.

Şeful diplomaţiei ucrainene s-a referit la articolul conform căruia un atac asupra unei ţări membre a NATO constituie un atac asupra tuturor membrilor organizaţiei. În condiţiile în care Ucraina nu este ţară membră a NATO, ea nu poate cere asistenţă în baza acestui articol.

Kuleba a subliniat că ucrainenii „ştiu cum să lupte”, dar au nevoie de arme de toate felurile pentru a lupta împotriva trupelor ruse.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img