spot_img
11.1 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăAnalizeMinistrul sârb de externe: Discutarea agresiunii NATO împotriva Iugoslaviei a fost respinsă...

Ministrul sârb de externe: Discutarea agresiunii NATO împotriva Iugoslaviei a fost respinsă pe ordinea de zi la ONU. CINISM

-

Ministrul sârb al Afacerilor Externe, Ivica Dacic, a spus că Belgradul este dezamăgit pentru că adevărul despre agresiunea NATO împotriva FR Iugoslaviei din 1999 a fost împiedicat să fie ascultat în Consiliul de Securitate al ONU.

- Reclama -

Șeful diplomației sârbe, Ivica Dacic, a declarat într-o conferință de presă la sediul ONU din New York, din moment ce discuția a 25 de ani de la începutul bombardamentului NATO asupra RFY nu a fost trecută pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate al ONU , că a existat un precedent în votul procedural.

- Advertisement -

Am venit aici la invitația Consiliului de Securitate al ONU. Credem că subiectul este extrem de important pentru ordinea juridică internațională și că astăzi, așa cum bombardarea Serbiei a fost efectuată ca precedent, a avut loc un precedent în cadrul unei proceduri procedurale”, a spus Dacic.

Serbia, a subliniat el, este dezamăgită pentru că astăzi adevărul despre agresiunea NATO a fost împiedicat să fie auzit în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

- Advertisement -

El a mulțumit Rusiei, Chinei și Algeriei pentru sprijinirea inițiativei de a discuta despre bombardarea RFY în cadrul Consiliului de Securitate.

Șeful diplomației sârbe a mulțumit și țărilor care nu au votat pentru, spunând că multe țări s-au abținut pentru că nu au vrut să discute un subiect în care „există, evident, standarde duble”.

Dacic, comentând faptul că bombardamentul NATO a fost efectuat din presupuse motive umanitare, a întrebat care sunt motivele umanitare în discuție, în condițiile în care s-a efectuat „epurarea etnică aproape completă a sârbilor din Kosovo și Metohija”.

„Este nevoie de intervenție umanitară împotriva Pristinei acum, când se comit crime împotriva poporului sârb, când 14 la sută dintre sârbi au fost expulzați în ultimele luni, când Pristina nu vrea să formeze Uniunea Municipalităților Sârbe, dar asta de aceea este recompensat cu apartenența la diferite organizații internaționale”, a spus șeful diplomației sârbe.

„Folosirea forței în relațiile internaționale este ilegală și reprezintă o încălcare a principiilor și regulilor fundamentale ale dreptului internațional. Așa au spus înșiși membrii NATO, calificând acea acțiune drept o utilizare ilegală, dar legitimă a forței pentru a opri presupusul ajutor umanitar”, a spus Dacic.

El a adăugat că este cinic faptul că astăzi Serbia nu poate vorbi despre asta în Consiliul de Securitate, iar în urmă cu 25 de ani nici măcar nu au întrebat Consiliul de Securitate dacă au de gând să bombardeze Serbia.

„Pe lângă bombe, nici nu se poate spune despre toate astea, se vorbește despre ordinea juridică internațională și dreptul internațional”, a spus Dacic.

El a afirmat că utilizarea arbitrară a forței armate nu este permisă, este posibilă doar în condiții strict definite stipulate de Carta ONU.

„NATO și membrii săi nu aveau motive bazate pe dreptul internațional pentru agresiunea împotriva Iugoslaviei. Pentru că ceea ce a fost în joc în toți acești ani și decenii a fost lupta ilegală pentru a separa Kosovo de Serbia și Iugoslavia”, a spus Dacic.

El a afirmat că în Consiliul de Securitate toată lumea vorbește despre integritatea teritorială, dar nimeni nu vorbește despre integritatea teritorială a Serbiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img