Ministrul Sănătăţii ar putea declanşa mecanismul UE de protecţie civilă în problema imunoglobulinei

0
27

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, luni seară, că marţi urmează să aibă o întâlnire cu producătorii de medicamente, iar dacă nu se va ajunge la o înţelegere, va declanşa mecanismul UE de protecţie civilă, precizând că după suspendarea taxei clawback, producătorii nu au făcut nimic.

„Mâine (marţi -n.r), am o întâlnire cu producătorii de medicamente, dacă nu reuşim să ajungem la un consens, vom declanşa mecanismul de protecţie civilă, voi informa primul ministru, vom face tot ce trebuie astfel încât pacienţii să aibă aceste medicamente. La întâlnirea de mâine, probabil vor încerca cu şantaj, că vor creşte preţurile, dar dacă este legal, putem facem orice”, a declarat Sorina Pintea, la Antena 3.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că stocurile actuale de medicamente nu sunt suficiente, menţionând că producătorii nu au făcut nimic după ce au obţinut o suspendare a taxei de clawback.

„În acest moment, avem stocuri de medicamente care nu ne ajung, aprovizionarea nu merge cum ar trebuie, nu aş vrea să vă spun cauzele, dar le cunosc. Este şi vina producătorilor, care chiar dacă au beneficiat de suspendarea taxei clawback pentru doi ani de zile, n-au făcut nimic pentru noi. Au notificat că nu vor mai aduce imunoglobulina, doar atât. Nimeni nu i-a mai sancţionat şi nu i-a mai întrebat nimic”, a adăugat Pintea.