Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, senator PSD, afirmă că discursul susţinut, luni, de deputatul UDMR Csoma Botond, la şedinţa solemnă a Parlamentului, cu prilejul Zilei Naţionale a României, a fost unul „discordant” printre celelalte discursuri „încărcate de patriotism” şi consideră că nimeni nu ar trebui să joace „o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potenţial distructiv major”.
„Astăzi, la şedinţa solemnă a Parlamentului României, am trăit bucuria rememorării imensei realizări istorice, regăsirea între graniţele aceluiaşi stat naţional a tuturor provinciilor unde românii erau, de veacuri, majoritari. Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism, dar şi de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond”, a scris Romaşcanu, pe Facebook.
El a reacţionat „la cald” la discursul deputatului UDMR cu „câteva idei”.
„Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit şi trăiesc şi unguri şi saşi şi evrei. Declaraţia de la Alba Iulia a fost şi este o promisiune respectată a statului român. România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privinţa tratamentului minorităţilor, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în Parlament, prezenţă în aproape toate guvernele post-decembriste, învăţământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.”, a adăugat senatorul PSD.
Potrivit lui Romaşcanu, pentru toate acestea România şi românii trebuie respectaţi.
„Nimeni nu ar trebui să aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potenţial distructiv major”, a conchis Lucian Romaşcanu.
UDMR consideră că viitorul este comun cu cel al românilor în această ţară şi este partener în conceptualizarea şi implementarea acelor proiecte de ţară care îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a cetăţenilor acestui stat, indiferent de etnie, a declarat, luni, liderul deputaţilor Uniunii Democrate Maghiare din România, Csoma Botond.
„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist-reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice. Plecând de la exemplul reconcilierii franco-germane, diferite comunităţi ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare şi interpretare proprie a unor evenimente istorice, fără ca acest fapt să determine indignare şi să genereze teste de loialitate aplicate acelei comunităţi de către o parte a societăţii”, a afirmat Csoma Botond, la şedinţa solemnă a plenului reunit al Parlamentului, consacrată Zilei Naţionale a României.