spot_img
9 C
București
joi, februarie 29, 2024
AcasăAnalizeMinistrul PNL al Investițiilor: Voucherele de 50 de euro, pentru românii vulnerabili,...

Ministrul PNL al Investițiilor: Voucherele de 50 de euro, pentru românii vulnerabili, ar putea fi acordate pe termen lung

-

Riscul sărăciei se manifestă la nivelul mai multor țări europene, iar Comisia a luat în calcul acordarea voucherelor sociale de 50 de euro pe termen lung, a anunțat ministrul Ministrul Investiților, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV. 

Prima tranşă de ajutoare pentru achiziţionarea de alimente şi mese calde oferite va ajunge la beneficiari în perioada 20 – 24 iunie, a anunțat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Potrivit ministrului Marcel Boloş, calendarul următoarelor tranşe va fi adaptat după jumătatea lunii iulie, astfel încât persoanele defavorizate să poată folosi cât mai urgent aceste ajutoare. 

- Advertisement -

„Încărcarea voucherelor se va face după ce se încheie procesul de distribuire, aşa că ajutoarele aferente tranşei I vor ajunge la beneficiari în perioada 20-24 iunie”, potrivit ministrului Marcel Boloş. El a adăugat că voucherele vor fi acordate în patru tranşe. „Vom avea în vedere ca, la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adaptăm calendarul următoarelor tranşe pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziţionarea alimentelor şi meselor calde”, a explicat ministrul.

Românii cu venituri de sub 1.000 de lei ar putea primi voucherele in continuare, trimestrial, de la 1 ianuarie 2023, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş,în emisiunea Insider Politic de la Prima TV. 

- Advertisement -

Tichetele, oferite pe suport electronic (card), au o valoare nominală de câte 250 lei şi sunt destinate persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie. Astfel, peste 2,5 milioane de persoane vor primi tichete pentru achiziţia de produse alimentare şi mese calde în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei. Mecanismul de distribuire prevede trei etape: emiterea cardurilor de către unităţile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), împlicuire şi distribuirea prin intermediul CN Poşta Română şi încărcarea valorică a cardurilor.

De ajutoare vor beneficia: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img