spot_img
36.4 C
București
duminică, iulie 14, 2024
AcasăAnalizeMinistrul maghiar de Externe și al Comerțului anunță sprijin masiv pentru industria...

Ministrul maghiar de Externe și al Comerțului anunță sprijin masiv pentru industria agricolă și alimentară: Ungaria este capabilă să producă de două ori mai multe alimente decât consumă pe plan intern

-

Potrivit ministrului ungar de externe Péter Szijjártó, rezultatele alegerilor parlamentare recente confirmă faptul că politicile economice duse până acum au fost corecte, prin urmare şi-a exprimat intenţia de a le continua. Şeful diplomaţiei ungare – numit din nou în funcţie – a vorbit despre asta în cadrul unei şedinţe a Comisiei parlamentare economice, miercuri, la Budapesta, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

La audierea sa, Péter Szijjártó a subliniat că obiectivul este acela de a proteja rezultatele obţinute până în prezent, realizările cetăţenilor şi a companiilor maghiare, pentru care reprezintă o bază bună creşterea economică de 7,1% de anul trecut şi de 8,2% din primul trimestru al acestui an.

- Advertisement -

În perioada următoare, cea mai mare provocare o reprezintă revoluţia din industria auto, securizarea lanţurilor de aprovizionare, criza alimentară globală şi asigurarea aprovizionării cu energie, a adăugat Szijjártó. 

Politicianul maghiar a amintit că industria auto a devenit un sector dominant în Ungaria în cadrul industriei de prelucrare, astfel că este deosebit de important ca pe lângă producţia de autovehicule cu motor convenţional, şi producţia de autovehicule cu motor electric să aibă o prezenţă serioasă în Ungaria.

- Advertisement -

Ministrul a subliniat că din cauza crizei globale a aprovizionării cu alimente, devine din ce în ce mai important faptul că Ungaria este capabilă să producă de două ori mai multe alimente decât consumă pe plan intern, motiv pentru care se intenţionează ca în viitor să fie oferit un sprijin considerabil dezvoltării industriei agricole şi alimentare. 

Din cauza crizei energetice este nevoie de accelerarea dezvoltării centralei nucleare de la Paks, a spus ministrul.

În opinia sa, faptul că Ungaria are cel mai mic impozit pe profit din Europa, că îşi dezvoltă infrastructura şi că în ţară există stabilitate politică reprezintă, în continuare, o atracţie majoră pentru investitorii străini.

Ministrul a spus, că deschiderea spre Est este un succes, întrucât din 2010 încoace, volumul exporturilor spre Est a crescut cu 45%, iar spre Sud, cu 93%.

Potrivit politicianului, a avut succes şi promovarea investiţiilor, întrucât anul trecut au fost încheiate 96 de acorduri, în valoare totală de 1886 de miliarde de forinţi, pentru care Guvernul Ungariei a oferit un sprijin de 271 de miliarde de forinţi.

Şeful diplomaţiei ungare a adăugat că anul trecut, Polonia a atras tot 96 de investiţii, faţă de 53 câte a atras Cehia, şi 29 Slovacia.

Întrebat de politicieni din opoziţie, ministrul a răspuns subliniind că în ultimii ani, Ungaria a depus multe eforturi pentru a diversifica aprovizionarea cu energie a ţării. Reţeaua de gaze naturale din Ungaria este conectată cu conductele a şase din cele şapte ţări vecine. Petrolul poate sosi atât dinspre Ucraina, cât şi dinspre Croaţia (prin intermediul conductei adriatice), iar reţeaua de electricitate a Ungariei va fi conectată, în curând, cu reţelele tuturor celor şapte state vecine.

Avem un contract de furnizare de gaze naturale pe termen lung – nu numai cu Rusia, ci şi cu Shell, a explicat Péter Szijjártó.

Întrebat de presă, ministrul a spus că Uniunea Europeană a precizat clar că utilizarea energiei nucleare în scopuri civile va fi scutită de sancţiuni, astfel că se doreşte continuarea lucrărilor de extindere a centralei nucleare de la Paks.

Ministrul a relatat că s-a întâlnit, la Istanbul, cu liderii Rosatom, care l-au asigurat că pot duce la bun sfârşit proiectul. Aşadar, obiectivul este ca în urma accelerării investiţiei, noile unităţi să fie puse în funcţiune în 2030, a spus Szijjártó.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img