Cu ocazia discuţiilor cu cadrele competente ale Comisiei Europene, Ungaria a reuşit să obţină menţinerea rezultatelor şi măsurilor legate de interdicţia de import a produselor agricole ucrainene – a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul agriculturii, István Nagy, agenţiei ungare de presă MTI.
István Nagy a precizat că Ungaria va continua să asigure tranzitul cerealelor ucrainene şi că ieşirea acestora din ţară va fi ţinută sub control. Ministrul agriculturii a adăugat: în prezent se discută despre alte produse care ar putea fi afectate de interdicţia de import, pe lângă cele patru produse de bază – grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui.
El a declarat: decizia statelor membre de a acţiona independent pentru a împiedica importul de produse agricole ucrainene fără niciun control are rezultate. A meritat ca Ungaria să adopte o poziţie fermă şi să apere interesele agricultorilor maghiari, deoarece astfel a reuşit să forţeze Comisia Europeană să ia măsuri.
István Nagy a reamintit: conducători din cinci state membre ale UE – Ungaria, Polonia, Slovacia, Bulgaria şi România – au cerut Comisiei Europene să ia măsuri în problema cerealelor ucrainene care intră în Europa fără taxe vamale şi aduce prejudicii agricultorilor locali. În timpul discuţiilor de la Bruxelles, Comisia Europeană a făcut o propunere datorită căreia toate măsurile introduse până în prezent devin legale – a declarat István Nagy, adăugând că s-a promis de asemenea crearea unui cadru legal care să permită Ungariei să menţină în continuare interdicţia de import pentru produsele agricole ucrainene, asigurând în acelaşi timp tranzitul acestora.
În ceea ce priveşte decretul privind liberalizarea comerţului cu produse agricole ucrainene, care va fi în vigoare până la 5 iunie, Ungaria cere garanţii pentru a putea prelungi automat această reglementare, dacă va fi necesar – a precizat ministrul, subliniind: Comisia Europeană a promis că va face acest lucru.
Cele cinci ţări de mai sus doresc, de asemenea, să ajute Comisia Europeană cu propuneri privind modul în care se poate asigura transportul produselor agricole ucrainene, prin coridorul de solidaritate, spre ţările care au fost în mod tradiţional destinaţia produselor ucrainene.
Miercuri, Comisia Europeană a anunţat un nou pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii din cele cinci ţări – inclusiv Ungaria – care se confruntă cu dificultăţi din cauza importului nelimitat al cerealelor ucrainene – a precizat István Nagy.