Ministrul israelian al Apărării contestat de SUA, într-o vizită discretă în D.C: AFACERI CU F-35

0
474
Generated by IJG JPEG Library

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, s-a întâlnit pentru prima dată, luni, la Pentagon, cu noul și controversatul ministru israelian al apărării, Avigdor Lieberman, potrivit Pentagonului care o oferit puține detalii legate de vizită, transmite AFP.

Lieberman nu a fost dorit de SUA în această funcţie.

„Au avut o conversație bună”, s-a rezumat să precizeze un oficial american prezent la discuțiile dintre cei doi miniștri.

Este prima vizită în străinătate efectuată de Avigdor Lieberman de la învestirea sa, pe 30 mai, în importanta funcție de ministru al apărării.

Numirea lui Avigdor Lieberman, cunoscut pentru pozițiile sale anti-arabe și retorica belicoasă, a ridicat semne de întrebare în rândul comunității internaționale în legătură cu o eventuală înăsprire a politicii față de palestinieni.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a exprimat îngrijorarea americană.

În Statele Unite, Avigdor Lieberman va asista printre altele la ieșirea de pe banda de asamblare, la Fort Worth (Texas), a primelor două avioane de vânătoare multirol F-35 destinate Israelului.

Până în prezent, Israelul a comandat 33 de aparate F-35 și va fi singura țară din Orientul Mijlociu care va beneficia de acest avion, aflat pe punct de a intra în dotarea armatei americane.

La Dallas (Texas), Avigdor Lieberman va vizita o linie de producție a producătorului de arme israelian Elbit Systems, care furnizează casca ultramodernă a piloților de pe F-35 în asociere cu producătorul american Rockwell Collins.

Potrivit comunicatului oficial al Pentagonului, Ashton Carter și Avigdor Lieberman au reafirmat luni „tăria relației de apărare dintre Israel și Statele Unite, precum și angajamentul ferm al Statelor Unite pentru securitatea Israelului”.

De asemenea, cei doi miniștri au „discutat despre provocările pentru securitatea regională din Orientul Mijlociu și despre diferite aspecte ale cooperării în domeniul apărării”.

Israelul și Statele Unite poartă în momentul de față aspre negocieri privind un nou ajutor militar american pentru zece ani, în continuarea celui care expiră în 2018 și are o valoare de peste trei miliarde de dolari anual.