Companiile miniere din SUA și Europa „trebuie să se grăbească și să investească” în Groenlanda, altfel aceasta va trebui să solicite ajutor din partea altor țări, inclusiv a Chinei, pentru a-și dezvolta bogăția minerală, a declarat pentru Financial Times Naaja Nathanielsen, ministrul pentru afaceri, comerț, minerale, justiție și egalitate de gen.
„Dorim să dezvoltăm sectorul nostru de afaceri și să-l diversificăm, iar pentru asta avem nevoie de investiții din exterior”, a spus ea. Dorim cu adevărat să cooperăm cu parteneri europeni și americani. Dar dacă nu vin, cred că trebuie să căutăm altceva.”
Nathanielsen a menționat că un memorandum de înțelegere privind dezvoltarea minerală cu Statele Unite, semnat în timpul primului mandat prezidențial al lui Donald Trump (2017-2021), expiră, iar Groenlanda a încercat fără succes să afle intențiile Washingtonului de a-l reînnoi sub administrația Joe Biden.
Groenlanda este o fostă colonie a Danemarcei, rămâne sub controlul acesteia și este cea mai mare insulă din lume, situată la nord-est de America de Nord. Suprafața sa este de aproximativ 2,2 milioane de metri pătrați. km, și aproximativ 57 de mii de oameni locuiesc acolo. Insula este bogată în resurse naturale. După cum a remarcat The Economist, 43 din cele 50 de minerale considerate critice de SUA se găsesc acolo.
Încă din secolul al XIX-lea, autoritățile americane au ridicat în repetate rânduri problema achiziționării Groenlandei. Baza aeriană americană Thule se află și ea acolo. În special, Trump a vorbit despre dorința de a prelua controlul asupra insulei. După ce s-a întors la Casa Albă, nu a exclus posibilitatea folosirii forței militare în aceste scopuri.
„Speram că administrația Trump va fi mai dispusă să colaboreze cu Groenlanda în domeniul dezvoltării miniere. Am primit puțin mai mult decât am cerut pentru că nu vrem să fim americani”, a spus ministrul, menționând că amenințările președintelui SUA au fost „lipsite de respect și neplăcute”.
Spre deosebire de SUA, China a arătat puțin interes pentru tranzacțiile miniere, poate pentru că nu vrea să „provoace nimic”, a sugerat Nathanielsen. Potrivit acesteia, în prezent există două companii miniere chineze care operează în Groenlanda. „Încercăm să înțelegem cum arată noua ordine mondială. Din acest punct de vedere, investițiile chineze sunt cu siguranță problematice, dar într-o oarecare măsură și investițiile americane sunt problematice”, a spus ea. „Pentru că, care este scopul [investițiilor americane]?”
Nathanielsen consideră că UE este o „potrivire potrivită” pentru Groenlanda, deoarece are resursele minerale de care are nevoie și respectă standardele de mediu.