Ministrul german de finanțe: NU ȘTIU dacă bugetul va face față migranților

0
301
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 17: German Chancellor Angela Merkel (R) and Finance Minister Wolfgang Schaeuble chat during a vote at the Bundestag over her third term as chancellor during ceremonies in which the new German government will be sworn in on December 17, 2013 in Berlin, Germany. The new government is a coalition between the German Christian Democrats (CDU), the Bavarian Christian Democrats (CSU) and German Social Democrats (SPD) following federal elections held in September. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Ministrul de finanțe german Wolfgang Schaeuble a recunoscut marți că ‘nu știe’ dacă bugetul federal german va mai putea înregistra un echilibru anul viitor, care rămâne totuși obiectivul său, în pofida miliardelor de euro cheltuite cu imigranții, transmite AFP, conform Agerpres.

„Vrem să facem în așa fel încât să nu mai contractăm noi datorii, dacă va fi posibil”, a declarat ministrul conservator în fața unui congres al fabricanților de mașini-unelte la Berlin.

„În familia mea politică, am fost întrebat: ‘De ce spui dacă va fi posibil’. Ei bine, pentru că adevărul e că nu știu nimic”, a adăugat Schaeuble.

Statul federal se confruntă cu cheltuieli de miliarde de euro pe care nu le-a anticipat, în contextul în care Germania se așteaptă în acest an la un număr de până la un milion de solicitanți de azil.

Aceste sosiri masive reprezintă „o provocare mai mare decât majoritatea lucrurilor cărora a trebui să le facem față în ultimii 65 de ani”, a declarat Schaeuble, care a vorbit de asemenea despre un ‘potențial de risc nemaipomenit’ pentru finanțele publice.

Totuși, „putem și vom reuși să depășim această provocare”, a declarat ministrul german de finanțe, reiterând astfel asigurările oferite permanent de cancelarul Angela Merkel.

Guvernul federal a promis ajutoare de miliarde de euro comunelor și landurilor germane, însărcinate cu primirea și găzduirea de imigranți.